Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul cu privire la politica de folosire cookies. Detalii

Basset Hound

Basset Hound este o rasa cu picioare scurte ce apartine familiei canine Hound. Numele Basset este derivat din cuvantul francez "bas", care inseamna "jos", cu sufixul "-et", impreuna inseamnand "destul de mic/pitic".

Istoric si origine

Basset Hound este o rasa veche, descendent direct al lui Bloodhound si are un nas remarcabil. Unele surse sugereaza ca Basset Hound ar fi provenit din cainii pitici obtinuti genetic care s-au nascut in crescatorii de copoi de vanatoare.

Rasa a fost prezentata pentru prima data in cadrul unei expozitii canine la Paris in 1863, locul unde cainele si-a castigat practic popularitatea. Rasa s-a raspandit rapid apoi in Anglia si odata cu ea au aparut si certurile intre cei care au vrut ca Basset Hound sa fie folosit mai mult pentru expozitii, mentinandu-l ca un caine de companie, si cei care au vrut sa-l păstreze ca un caine de vanatoare.

Rasa s-a raspandit si in America, unde crescatorii au lucrat la obtinerea unui caine din aceasta rasa care sa aiba atat calitatile unui caine de companie, cat si ale unuia de vanatoare. Rasa a fost recunoscuta de catre American Kennel Club in 1885, iar astazi se bucura de recunoastere din partea: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR, DRA, NAPR.

Basset Hound este folosit pentru vanatoarea de vulpi, iepuri, oposumi si fazani. Desi reflexele ii sunt lente, acest caine are un excelent simt al mirosului. Faptul ca este relativ lent pe picioarele sale inseamna ca poate fi mult mai convenabil pentru vanatorii care se deplaseaza pe jos.

Aspect exterior si dimensiuni

Basset Hound este un caine scund, relativ greu. Capul este mare si bine proportionat, cu un craniu rotunjit. Botul este lat si lung, ochii caprui au o privire trista, blajina, buzele pigmentate atarna de o parte si de alta a gurii, iar salba este foarte pronuntata. Pielea atarna liber si cade in falduri pe cap, iar urechile catifelate sunt pozitionate destul de jos si, fiind extrem de lungi, atarna pana aproape de pamant.

Falcile au muscatura in foarfece, pieptul este foarte lat, extinzandu-se pana in dreptul labelor din fata. Labele sunt mari, blana este deasa, scurta, aspra si stralucitoare. Nu exista reguli cu privire la culoare, dar este, de obicei, neagra, cafenie, alba, rosie sau alba cu castaniu sau marcaje de culoarea nisipului.

Inaltimea la greaban este de 30 – 38 cm la masculi si 28 – 36 cm la femele, iar greutatea este de 23 – 29 kg la masculi si 20 – 27 kg  la femele.

Personalitate

Basset Hound este dulce, bland, devotat, pasnic si binecrescut din nastere. Temperamentul sau ar trebui sa fie intotdeauna prietenos, si nu vicios, indispus sau aspru, iar sansele de a deveni astfel cresc numai daca proprietarii fac cainele sa creada ca el este liderul haitei, adica mai presus de oameni.

Este blajin, dar nu timid, foarte afectuos cu stapanul sau si prietenos cu copiii. Poate fi un pic incapatanat, caz in care are nevoie de un stapan ferm, increzator si perseverent, care sa afiseze o autoritate naturala asupra cainelui.

Relatiile cu familia si casa

Basset Hound se descurca bine intr-un apartament. Acesti caini sunt foarte inactivi in interior, dar in aer liber vor alerga cateva ore fara sa oboseasca, daca au ocazia. Se vor descurca si fara o curte, dar ar trebui sa aiba multe ocazii de a alerga si de a se juca pentru a se mentine sanatosi si antrenati.

Este devotat familiei si prietenos cu copiii. Pentru ca unBasset Hound sa ramana sanatos, ar trebui sa aiba parte de o multime de exercitii, inclusiv de o plimbare lunga zilnica pentru a mentine cainele stabil mental, insa trebuie descurajat de la sarituri si efort pe picioarele din fata.

Dresajul

Acesti caini au nevoie sa cunoasca regulile casei, iar stapanii trebuie sa le aplice de fiecare data. Lui Basset Hound ii place sa faca diverse trucuri pentru a primi mancare si recompense.

Boli si afectiuni curente

Nu supraalimentati acesti caini, deoarece greutatea in plus pune o prea mare sarcina pe picioare si pe coloana vertebrala. Poate ajunge sa schiopateze si chiar sa paralizeze din cauza picioarelor scurte si a corpului prea greu si lung.

Surse foto: animalz-lover.blogspot.com, bassetthounds.wordpress.com, top-dogs-names.com, wallpapersas.com
20.08.2013

Animale.ro

Contribuie la descriere