Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul cu privire la politica de folosire cookies. Detalii

Cane Corso

Cane Corso este o Molossoid italian de talie mare, strans inrudit cu Mastiff-ul napolitan. Este foarte musculos si mai putin voluminos decat cele mai multe rase de Mastiff.

Cane Corso este o Molossoid italian de talie mare, strans inrudit cu Mastiff-ul napolitan. Este foarte musculos si mai putin voluminos decat cele mai multe rase de Mastiff.

Istoric si origine

Rasa Cane Corso isi are originea in Italia si este versiunea light a stramosului sau direct -"Canis pugnax" (batranul Molossoid roman), fiind folosit la vanatoarea de animale salbatice mari si, de asemenea, ca "razboinic auxiliar" in batalii.

De-a lungul deceniilor el a fost un companion pretios al populatiilor italice, folosit la paza proprietatilor, a bovinelor,  paza personala si in vanatoare.  In trecut, aceasta rasa putea fi intalnita peste tot in Italia. De curand a fost identificata o zona de conservare excelenta a acesteia in sudul Italiei, in special in Puglia, Lucania si Sannio. Numele sau provine din latinescul "Cohors", care inseamna "gardian", "protector."

Aspect exterior si dimensiuni

Capul unui Cane Corso este, fara indoiala, cea mai importanta caracteristica a rasei. Este mare, impunator si ii da un aspect regal. Fruntea este neteda si convergenta botului plat, dreptunghiular (cand este privit de sus). In general, latimea botului este aceeasi cu lungimea, reprezentand aproximativ 33% din lungimea totala a craniului. Ochii sunt migdalati, drepti si pozitionati putin mai sus de linia botului.

Blana cainilor din aceasta rasa are in general doua culori de baza: negru si cafeniu, iar pieptul, degetele, barbia si coama nasului sunt marcate cu alb.

Corpul si gatul usor arcuit sunt puternice, compacte, foarte musculoase, iar pielea este destul de groasa. Blana are parul scurt, lucios, aderent, aspru, foarte dens, cu un strat ce devine mai gros in timpul iernii.

Un Cane Corso adult poate atinge o inaltime la nivelul greabanului in jur de 64-68 cm (mascul), 60-64 cm (femela) si o greutate corporala de circa 45-50 kg (mascul), 40-45 (femela).

Personalitate

Cane Corso are un temperament foarte stabil. Este un excelent caine de paza, foarte loial fata de stapani. Daca este necesar, devine un paznic foarte curajos al familiei si al casei.

Cane Corso nu este un caine de lupta. Ei au fost crescuti ca si caini de lucru puternici timp de sute de ani. Prin urmare, nu vor cauta un conflict, dar pe de alta parte, nu se vor da inapoi daca alti caini incearca sa-i domine. Acesti caini au nevoie de un proprietar experimentat care sa stie cum sa afiseze o autoritate naturala asupra lor.

Relatiile cu familia si cu casa

Cane Corso Italiano se intelege minunat cu copiii. Docil si afectuos cu stapanul, este protector, dar in acelasi timp bland.

Suspicios cu strainii, dar minunat cu familia, un Cane Corso echilibrat va accepta totusi strainii atunci cand proprietarii sunt prezenti. Daca este crescut si educat in mod corect, acest caine va asculta de toti membrii familiei.

Aceasta rasa foarte atletica are nevoie de multe exercitii fizice regulate. Cainii  Cane Corso sunt excelenti companioni de jogging, iar in cazul in care nu alearga zi de zi, ar trebui sa fie scosi la cel putin o plimbare zilnica lunga.

Dresaj

Cane Corso este un caine usor de dresat, dornic sa faca pe plac si sa creeze o legatura stransa cu stapanul sau. Inca din perioada de pui, are nevoie de un lider puternic si de instructie consecventa. Instinctul il face sa devina suspicios cu strainii si pentru acest motiv trebuie sa inceapa socializarea cat mai devreme. In mod ideal, Cane Corso ar trebui sa fie indiferent atunci cand este abordat si ar trebui sa reactioneze pentru a proteja numai atunci cand apare o amenintare reala.

Atunci cand un Cane Corso este antrenat corespunzator, are un stapan ferm, increzator si coerent,  ii sunt stabilite reguli si limite clare si are parte de exercitii mentale si fizice zi de zi, el este un companion supus si loial.

Ingrijire si conditii de viata

Cane Corso nu are nevoie de foarte multa ingrijire. Ocazional, ar trebui folosite pieptenele si o perie pentru a indeparta parul mort. Aceasta rasa nu naparleste excesiv.

Cane Corso poate trai foarte bine intr-un apartament daca are parte de suficient exercitiu. Se adapteaza excelent si in aer liber cu conditia sa aiba un adapost adecvat.

Boli si afectiunie curente

Cane Corso este un caine robust si are probleme specifice cainilor de talie mare: dispazie de sold, probleme la nivelul oaselor.

Durata medie de viata a unui astfel de caine este de 10-11 ani.


15.07.2013

Animale.ro

Contribuie la descriere