Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul cu privire la politica de folosire cookies. Detalii

Greyhound (Ogarul englez)

Ogarul englez este cel mai rapid caine din lume si poate atinge viteze de peste 65 km/h. Greyhound poate atinge o viteză maximă de 70 km/h pe o lungime de 30 de metri si parcurge aproximativ 20 m/sec in primii 250 de metri intr-o cursa. Singurele alte mamifere care pot accelera mai repede decat acesta pe o distanță scurtă este ghepardul, care poate atinge viteze de 109 km/h.

Istoric si origine

Sculpturi ale Ogarului englez au fost gasite in morminte din Egipt, datand din 2900 i.Hr. Se crede ca acesta descinde din ogarul arab Sloughi si a fost adus in Anglia de catre comercianti inainte de 900 d.H.

Rasa a fost adusa prima data in America de catre exploratorii spanioli in anii 1500 fiind totodata printre primii caini prezentati vreodata intr-o expozitie canina.  

Initial Ogarul englez era folosit la fugarirea iepurilor, dar mai apoi a fost luat si la vanatoarea de cerbi, caprioare, vulpi si mistreti. Acesti caini erau capabili sa urmareasca si sa prinda prada fara a se opri pentru odihna. Astazi exista doua tipuri de Ogari englezi: cei pentru concursuri, care trebuie sa respecte anumite standarde, si cei pentru curse, crescuti pentru viteza.

Ogarul englez a fost recunoscut de AKC in 1885, iar astazi de bucura de recunoastere din partea: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR, DRA, NAPR.

Aspect exterior si dimensiuni

Ogarul englez este un caine subtire, inalt, cu capul lung si ingust, lat intre urechi, cu un bot lung, conic. Nu are stop. Urechile mici, in forma bobocului de trandafiri sunt tinute pe spate si indoite, fiind tinute semi-ciulite atunci cand sunt entuziasmati de ceva. Ochii sunt de culoare închisa, gat usor arcuit este lung, iar picioarele sunt lungi, cele din fata fiind perfect drepte.

Pieptul este lat si adanc, iar coada lunga se ingusteaza catre capat, curbandu-se usor catre exterior. Blana scurta, usor de ingrijit, poate avea culori foarte variate.

Inaltimea la greaban este de 71 - 76 cm la mascul si de 68 - 71 cm la femela, iar greutatea este de 29 - 36 kg la mascul si de 27- 31 kg la femela.

Personalitate

Ogarul nu este un caine agresiv, așa cum pot crede unii din cauza aspectului, dimensiunilor si botnitelor purtate in timpul curselor. Scopul botnițelor este de a-i proteja de loviturile cu alti caini in timpul cursei.

Contrar credintei populare, ogarii adulti nu au nevoie de perioade lungi de exercitii zilnice, deoarece acestia sunt crescuti pentru sprint, mai degraba decat pentru anduranta. Puii de Ogar englez care nu au fost invatati cum sa-si utilizeze energia pot deveni hiperactivi si distructivi, caz in care necesita o atentie speciala. 

Greyhound este curajos si devotat, Inteligent, fermecator si iubitor, caracterul sau fiind adesea subevaluat, din cauza atitudinii rezervate fata de straini si uneori chiar fata de stapanul sau.

Sunt extrem de rapizi, insa unii dintre ei (20%) vor ucide pisici si alte animale domestice mici, ca urmare a placerii instictuale de a fugari prada. Aproximativ 10% dintre ogari sunt pasnici cu animalele mici, datorita instinctului de vanatoare scazut, iar restul pot fi instruiti astfel incat sa lase in pace pisicile si alte animale de companie mici din casa.

Prezinta rareori probleme cu alti caini si are in general relatii bune cu copiii, cu toate ca nu prea ii place joaca in casa.

Ogarii englezi au legatura puternica cu familia, o vitalitate extraordinara si nu latra mult.

Relatiile cu familia si casa

De regula, ogarii englezi sunt blanzi si temperati. In-door acesti caini sunt calmi si sociabili pana la un punct in care ajung chiar lenesi.

Ogarii tinuti ca animale de companie ar trebui sa aiba oportunitati periodice de a alerga pe teren deschis intr-o zona sigura, precum si de a se plimba zilnic, alaturi de stapan sau in spatele acestuia, pentru a sti cine este liderul. Le place rutina.

Cei care detin deja ogari ii considera animale de companie minunate. Sunt linistiti, blanzi si loiali. Sunt foarte iubitori si se bucura de compania oamenilor si a altor caini. Se acomodeaza rapid in familiile cu copii, atata timp cat copiii sunt invatati sa-i trateze in mod corespunzator si sa-i respecte.

Ocazional, ogarii englezi dezvolta anxietate de separare atunci cand sunt relocati sau cand proprietarii trebuie sa ii lase singuri pentru o perioada de timp. Un companion Greyhound va rezolva insa aceasta problema.

Acesti caini latra ocazional, in general lipsindu-le aceasta indeletnicire, ceea ce este de apreciat mai ales in mediile urbane, ei fiind, de obicei, la fel de prietenosi cu strainii ca si cu propria familie.

Specialistii recomanda ca proprietarii sa tina ogarii in lesa atunci cand sunt in aer liber, cu exceptia zonelor complet ingradite, motivatia fiind ca din cauza instictului de vanatoare, a vitezei si a lipsei de orientare, se pot pierde usor si nu mai pot fi gasiti.

Dresajul

Ogarii englezi sunt sensibili la tonul vocii cuiva si nu vor asculta daca simt ca ei sunt mai puternici mental decat proprietarul lor, cu toate acestea nu vor raspunde bine nici la disciplina dura. Stapanii trebuie sa fie calmi, dar sa posede un aer de autoritate naturala.

Ingrjire

Blana neteda cu parul scurt este foarte usor de intretinut. Pur si simplu se pieptana si se periaza cu o perie aspra si se spala cu  sampon pentru par uscat numai atunci cand este necesar. Aceasta rasa naparleste sezonier. 

Boli si afectiuni curente

Predispusi la balonari. Este mai bine sa fie hraniti de 2 sau 3 ori pe zi, cu cantitati mici de hrana, mai degraba decat sa aiba o singura masa prea consistenta. Sunt sensibili la medicamente, inclusiv la insecticide, de aceea nu sunt recomandate in cazul lor zgarzile antipurici care contin pyrethrin. Sunt, de asemenea, predispusi la hipotiroidism.

Speranta de viata a unui Greyhound este de 10-13 ani.

Foto: houserockbuilt.blogspot.com, prfire.co.uk, kindredspiritsgreyhoundadoption.com

27.08.2013

Animale.ro

Contribuie la descriere