Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul cu privire la politica de folosire cookies. Detalii

Harrier

Harrier este un caine de talie mica spre medie, folosit pentru vanatoarea de iepuri. Este asemanator cu English Foxhound, dar este mai mic decat acesta, insa nu la fel de mic ca un Beagle.

Istoric si origine

Desi originea exacta a acestei rase nu este foarte clara, se crede ca Harrier a fost obtinut din Foxhound, fiind insa mai mic decat acesta. Rasa a existat in America inca din vremurile coloniale si a fost dezvoltata in primul rand pentru vanatoarea de iepuri de camp, extinsa la cea de vulpi. Cainii au devenit apoi populari in Anglia, datorita ritmului lor mai lent, care le permitea vanatorilor sa tina pasul cu acestia pe jos.

Acesti caini se comporta excelent pe camp,dand dovada de rezistenta si un simt al mirosului exceptional.

Rasa a fost recunoscuta oficial in 1885 de AKC, bucurandu-se astazi de recunoastere din partea CKC, FCI, AKC, CKC, ANKC, NKC, NZKC, HCA, APRI, ACR, DRA, NAPR.

Aspect exterior si dimensiuni

Harrier este similar cu English Foxhound, dar mai mic. Capul este proportional cu restul corpului, cu o frunte indrazneata si un stop moderat. Botul este de aproximativ aceeasi lungime cu craniul. Nasul negru este lat, cu narile deschise. Dintii se intalnesc intr-o muscatura-foarfece.

Urechile sunt de marime medie, maro sau de culoarea alunei si atarna pe langa obraji, fiind rotunjite la capete. Picioarele sunt lungi, rotunde si puternice. Coada lunga este tinuta mereu ridicata. Blana are firul scurt, fin si lucios si poate veni in orice culoare, insa de cele mai multe ori este tricolora.

Harrier-ul adult poate atinge o greutate de 18-27 kg si o inaltime la nivelul greabanului de circa 48-50 cm.

Personalitate

Harrier este ceva mai vesel si mai sociabil decat Foxhound, dar nu la fel de mult ca Beagle-ul. Vesel, dulce si tolerant, se intelege excelent cu copiii. Acest caine se intelege bine si cu alti caini, dar ar trebui totusi sa fie supravegheat cu animalele non-canine. Prefera sa traiasca la un loc cu oamenii, cainii sau ambele.

Acestui caine activ ii place sa hoinareasca, sa exploreze si sa adulmece. Unora le place la nebunie sa faca baie.

Relatiile cu familia si casa

Harrierii nu sunt recomandati pentru viata de apartament, cu exceptia cazului in care proprietarii sunt oameni foarte activi, care au de gand sa-i scoata zilnic la alergat, drumetii sau vanatoare. Sunt moderat activi in interior si vor prefera intotdeauna viata la curte. Au adeseori tendinta de a porni la vanatoare si de a-si urma instinctele de urmaritor, asa ca ar fi indicat sa nu-i dati drumul din lesa intr-o zona nesigura.

Acesti caini sunt excelenti companioni de jogging, iar in cazul in care nu este posibila aceasta activitate, ar trebui scosi la o plimbare lunga, vioaie, in fiecare zi. In timp ce mergeti pe jos asigurati-va ca animalul sta langa sau in spatele persoanei care detine conducerea, nu in fata, pentru a invata cine este liderul.

Fara un exercitiu adecvat, Harrier poate deveni hiperactiv, si/sau distructiv si poate castiga prea mult in greutate. Acest caine a fost creat pentru a alerga si pentru a lucra pe tot parcursul zilei; de aceea nu va fi multumit niciodata de un stil de viata sedentar.

Dresajul

Cainii din rasa Harrier sunt determinati si vigilenti si necesita un dresaj calm si ferm. Este important sa stie ca tu esti liderul haitei, cel care ii va oferi suma perfecta de exercitii mentale si fizice, inclusiv plimbari zilnice, pentru a evita anxietatea de separare.

Aspecte particulare

Blana cu parul scurt a acestor caini este usor de intretinut. Ocazional, are nevoie ca parul mort sa fie indepartat cu o perie si un pieptene. Aceasta rasa naparleste moderat.

Boli si afectiuni curente

In general sunt caini sanatosi, dar au fost semnalate cazuri de displazie de sold si epilepsie.

Speranta medie de viata a unui Harrier este de 10-12 ani.

Foto: dogtime.com, vetstreet.com, desktopas.com

 

 

09.08.2013

Animale.ro

Contribuie la descriere