Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul cu privire la politica de folosire cookies. Detalii

Ciobanesc caucazian

Regiunea muntoasa din Caucaz care se afla intre Marea Neagra si Marea Caspica reprezinta casa uneia dintre cele mai vechi rase de caini, Ciobanescul Caucazian sau "Cainele muntilor".

Regiunea muntoasa din Caucaz care se afla intre Marea Neagra si Marea Caspica reprezinta casa uneia dintre cele mai vechi rase, Ciobanescul Caucazian sau "Cainele muntilor".

Exista o mare varietate de tipuri de caini caucazieni, in functie de locul lor de origine. Scopul initial al acestei rase a fost de a proteja vitele de ursi, lupi si hoți. Caini asemanatori ciobanescului caucazian au protejat vitele timp de cel putin 600 de ani.

Acesti caini sunt foarte apreciati in Georgia, unde sunt inca folositi de ciobani pentru paza. Imaginea unui cap de ciobanesc caucazian a decorat, de asemenea, stemele mai multor duci georgieni renumiti.

Istoric si origine

Ciobanescul Caucazian este un caine de paza ce isi are originile in preistorica rasa a Molossoizilor. Cainii caucazieni sunt folosit pentru paza si protectia oilor in fata pradatorilor si a hotilor. Acesti caini atrag intotdeauna atentia datorita calitatilor de lucru deosebite si aspectului lor impunator.

Lipsa unor canise specializate si a unor standarde scrise explica in parte de ce Ciobanescul Caucazian a variat ca tipologie atat de mult de la o tara la alta si chiar de la o regiune la alta. Ciobanescul Caucazian este cel mai popular in Rusia, "Ovtcharka" insemnand "caine ciobanesc", in limba rusa. In Rusia si in alte parti ale fostei Uniuni Sovietice, acesta este prezent in mod constant la expozitiile canine. In Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia, programele de reproducere extinse urmaresc ca ciobanescul caucazian sa ramana un caine popular, chiar daca functia lui initiala, ca paznic de oi, se pierde incet-incet.

Caucazianul Ovtcharka a ajuns in Germania de Est la sfarsitul anilor 1960 pentru a servi ca si caine de patrulare la frontiera, in special de-a lungul Zidului Berlinului. In 1989, cand zidul a cazut, grupul de 7.000 de caini de patrulare a fost dispersat. Multi dintre ei au ajuns in case noi, cu familii de-a lungul intregii Germanii. Reproducerea atenta a acestei rase in Germania ii garanteaza astfel viitorul acestui caine prudent si independent.

Deșs oficial prima aparitie expozitionala in afara Caucazului s-a inregistrat in anii 1930 in Germania, Ciobanescul Caucazian a existat din cele mai vechi timpuri, ca multi alti Molossoizi Estici.

In prezent, rasa este recunoscuta de urmatoarele organizatii si oficii internationale: FCI, NKC, CKC, APRI, ACR, DRA, NAPR, AKC/FSS

Aspect exterior si dimensiuni

Rasa este caracterizata de o structura osoasa masiva si de musculatura puternica. Coada este pozitionata destul de sus si este tinuta de obicei in forma de secera, carlig sau inel. Stratul gros de blana este deosebit de eficient, protejand cainele de frig. Exista doua tipuri de fir de par: scurt si lung. In cazul blanii cu fir lung, cainele are o "coama" de leu in jurul gatului, "franjuri" pe partea din spate a picioarelor si coada groasa si stufoasa. Tipologia cu par scurt nu are aceste caracteristici.

Culorile blanii variaza de la gri, cafeniu, auriu si tigrat pana la alb. Labele deosebit de mari prezinta blana intre degete, oferind cainelui o izolatie excelenta.

Greutatea variaza intre 45 si 70 kg, iar inaltimea la masculi se situeaza in intervalul  72 - 75 cm, iar pentru femele 66-69 cm.

Personalitate

Ciobanescul caucazian tipic este independent, cu o vointa extrem de puternica si neinfricat. Deoarece blana groasa il protejeaza de intemperii, poate trai afara cu conditia de a avea un adapost. In ciuda calitatilor sale estetice acest caine nu este pentru oricine, nu accepta usor oamenii pe care nu ii cunoaste si isi apara ferm familia si celelalte animale de companie cu care convietuieste Este foarte curajos, alert, puternic si rezistent.

Daca nu are parte de socializarea si instructia adecvate poate capata tendinte de agresivitate si poate ajunge greu de stapanit.

Relatiile cu familia si casa

Toate lucrurile si vietatile familiei din care face parte, inclusiv copiii, pisicile sau alti caini, vor fi considerate propria familie si vor fi respectate și protejate ca atare. Acest caine nu ar trebui totusi lasat singur cu copiii, pentru ca in cazul in care jocul devine prea dur, Caucazianul Ovtcharka simte nevoia de a proteja copilul si uneori exagereaza. Acest caine nu pierde timpul cu strainii, dar va primi prietenii de familie cu caldura. Poate deveni, totusi, destul de dominant fata de alti caini straini.

Ciobanescul caucazian este o rasa teritoriala, asa ca trebuie sa invete care ii sunt limitele. Cand familia lui este acasa, ovcharka ar trebui sa stea in interior impreuna cu acestia - in ciuda bunelor sale abilitati de caine de paza, daca il tineti legat in curte va deveni agresiv si distructiv.

Dresaj

Acest caine nu este pentru oricine. Are nevoie de un proprietar care sa stie sa construiasca o relatie puternica și care sa fie dispus să petreacă mult timp cu cainele pentru socializare si instruire.

Obiectivul principal in formarea acestui caine este clarificarea statutului de lider al haitei. Este un instinct natural in cazul cainilor sa aiba o organizare ierarhica in cadrul haitei, iar atunci cand noi, oamenii, traim alaturi de ei, devenim haita lor. Acest intreg coopereaza sub un singur lider. Rolurile sunt bine definite, iar regulile sunt clare.

Pentru ca un caine isi comunica nemulțumirea prin marait si, in cele din urma, prin muscat, toti ceilalti oameni trebuie sa fie tot timpul mai sus in ierarhie decat cainele. Oamenii trebuie sa fie cei care iau deciziile, nu cainii. Aceasta este singura cale prin care relatia cu un caine ciobanesc caucazian va fi un succes complet.

Ingrijire

Exista doua tipuri de blana in cazul acestei rase: cu fir scurt si cu fir lung. Varietatea de blana cu par lung necesita un periaj frecvent, acordand o atentie deosebita zonelor in care pot aparea complicatii. Varietatea de blana cu par scurt are nevoie de mai putina ingrijire, dar ar trebui totusi sa fie pieptanata si periata la intervale de timp regulate.

Femelele dau nastere puilor doar o data pe an.

Conditii de viata

Ciobanescul Caucazian nu este recomandat pentru o viata in apartament. El are nevoie de spatiu si ii va face foarte bine sa aiba la dispozitie macar o curte mare. Deoarece blana groasa il protejeaza atat de bine, poate fi foarte fericit in aer liber cu conditia de a i se pune la dispozitie un adapost adecvat.

Aceasta rasa de caine este cea mai potrivita pentru o familie cu mult spatiu in jurul casei unde sa poata alerga liber in conditii de siguranta. Cand nu lucreaza ca paznic pentru animale, ar trebui sa fie scos zi de zi la plimbare. Nu ar trebui să i se permita sa mearga niciodata in fata persoanei care detine conducerea, pentru ca in mintea unui caine liderul este cel care conduce, iar lider nu trebuie sa fie decat omul.

Boli si afectiuni curente

Ciobanescul Caucazian este, in general, un caine sanatos si traieste in jur de 10 - 11 ani. Unele dintre cele mai cunoscute probleme de sanatate sunt displazia de sold, obezitatea si problemele cardiace ocazionale.

03.07.2013

Animale.ro

Contribuie la descriere