Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul cu privire la politica de folosire cookies. Detalii

Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier este un terrier de talie mica, ce isi are originile in vanatoarea de vulpi; in general este alb, cu blana cu fir scurt, neted sau aspru. Este adeseori confundat cu Parson Russell Terrier, care are insa picioare mai lungi.

Jack Russell Terrier este un terrier de talie mica, ce isi are originile in vanatoarea de vulpi; in general este alb, cu blana cu fir scurt si aspru. Este adeseori confundat cu Parson Russell Terrier, care are insa picioare mai lungi.

Istoric si origine

Rasa a fost numita dupa preotul John Russell. Russel a folosit acest caine pe la jumatatea anilor 1800 la vanatoarea de vulpi rosii, pentru a sapa si izgoni de sub pamant atat vulpile cat si alte animale de vanat de talia lor. La actiunile de vanatoare din Anglia, cainii trebuie sa aiba picioarele suficient de lungi pentru a putea tine pasul.

Crescatorii au apreciat si subliniat capacitatea de lucru a acestei rase, astfel incat standardul a fost largit, fiind acceptate mai multe varietati de talii si proportii. Exista doua variante principale: Parson Russel Terrier, cu aspect mai mare, mai patratos si Jack Russel Terrier, mai lung, dar cu picioare mai scurte.

Astazi, rasa este recunoscuta de: JRTCA, FCI, UKC, KCGB, NZKC, CET, ANKC, IKC, CKC, NKC, APRI, ACR, DRA, NAPR.

Aspect exterior si dimensiuni

Jack Russell este un terrier robust, gata de actiune mai tot timpul. Lungimea corpului este mai mare decat inaltimea, avand o imagine compacta, echilibrata, mai tot timpul în stare de alerta, cu muschii incordati.

Capul este proportional cu restul corpului, cu craniu plat ce se ingusteaza pe linia botului, nasul este negru, ochii negri, in forma de migdala sunt deosebit de expresivi, urechile in forma literei V sunt purtate inapoi, apropiate de cap.

Fiind in primul rand un caine de lucru, caracteristica fizica cea mai importanta a lui Jack Russell Terrier este pieptul, care trebuie sa aiba o dimensiune adecvata astfel incat sa-i permita cainelui sa intre cu usurinta in vizuini.

Majoritatea cainilor ce apartin acestei rase sunt de culoare alba (peste 51%), in timp ce restul au combinatii de alb cu negru sau alb cu pete roscate. Firul de par este fie neted, fie aspru si sarmos, fie o combinatie intre cele doua. In ultimul caz, cainii au blana mai lunga pe coada sau pe fata.

Jack Russell Terrier-ul atinge o inaltime la nivelul greabanului de 25-38 cm si o greutate corporala de 6-8 kg.

Personalitate

Jack Russell Terrier este un caine vesel, devotat si iubitor. Este curajos si ascultator, dar absolut neinfricat. Atent si amuzant, el se bucura indiferent de varsta de jocuri si jucarii.

Acestui caine de vanatoare ii place sa fugareasca, sa exploreze, sa latre si sa sape, sa se catere si sa sara. Jack Russell Terrier-ul este intotdeauna o aparitie plina de viata, activa si in alerta. Impresioneaza pe toata lumea prin buna dispozitie si curaj, insa stapanul sau nu trebuie sa uite nici o clipa ca la origine este un caine de lucru si si-a pastrat instinctele de vanator. Drept urmare, nervozitatea sau agresivitatea ar trebui descurajate, in timp ce increderea in sine si supunerea ar trebui incurajate.

Relatiile cu familia si casa

Jack Russell Terrier este in general prietenos si amabil cu copiii. Totusi, cei mici are trebui invatati sa nu-l loveasca sau sa-l tachineze. Acestui caine i se potriveste perfect zicala "ii dai un deget si te trezesti ca ti-a luat toata mana". Asadar, daca ii permiteti prea multe, este posibil sa exagereze si sa intreaca limitele. El trebuie sa inteleaga cine este liderul haitei, are nevoie de reguli si limite, astfel incat sa stie ce are si ce nu are voie sa faca.

Desi dimensiunea lor redusa va poate induiosa, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa-i permiteti sa ajunga lider, pentru ca riscati aparitia unor probleme de comportament de genul: paza exagerata sau latrat excesiv.

Jack Russell Terrier-ul se va simti foarte bine intr-un apartament, daca are parte de suficiente exercitii sau macar de o plimbare in ritm alert zilnic. Este foarte activ in interior si se va bucura foarte mult sa alerge si intr-o curte de dimensiune medie.

Dresaj

Acesti caini sunt foarte usor de dresat si pot ajunge sa efectueze trucuri impresionante. Existe multe exemple de Jack Russell Terrieri folositi in televiziune si in filme.

Cu toate acestea, daca nu va aratati autoritatea, aceasta rasa poate fi greu de dresat si va avea nevoie de un antrenor special, cu experienta.

Acei caini carora li s-a permis sa preia conducerea pot deveni agresivi cu celelelate animale. Unii au fost omorati sau au ucis in conflictele cu alti caini. Asa ca ar fi bine sa va asigurati ca Jack Russel-ul vostru are parte din plin de socializare, inca de cand este pui.

Boli si afectiuni curente

Unii dintre ei sunt predispusi la dislocari ale genunchilor, bolil de ochi ereditare, surditate si probleme la articulatiile de sold, prezente in general la rasele de caini mici. De asemenea, femelele sunt predispuse la tumori mastocitare.

Durata medie de viata a unui Jack Russell Terrier este de 15 ani. Multi dintre ei depasesc, insa, aceasta varsta.

Foto: takeapaws.com.au, simplymarvelous.wordpress.com, commons.wikimedia.org, www.all4animals.it


07.08.2013

Animale.ro

Contribuie la descriere