Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul cu privire la politica de folosire cookies. Detalii

Stabyhoun

Stabyhoun sau Stabij este un pointer cu blana cu fir lung, robust, care este mai degraba lung decat inalt, o rasa rara care, la fel ca Wetterhoun, provine din Friesland, o provincie din nordul Tarilor de Jos.

Istoric si origine

Dupa cum precizam, Stabyhoun este originar din Friesland, o provincie din nordul Olandei. Prima parte a numelui provine din olandeza: STA-me bij (Stand By Me/ramai langa mine).

Stabyhoun este un caine de vanatoare ce apare in descrieri inca din 1800. Era un urmaritor excelent si, de asemenea, un caine de paza foarte bun. Aspectul lui nu s-a schimbat foarte mult astazi, ca rasa fiind de multe ori incrucisata cu alta rasa - Wetterhoun, deoarece doar capacitatea de caine de lucru era cea care conta. In 1942, rasa a fost recunoscuta oficial si de atunci incrucisarea dintre cele doua s-a oprit.

Stabyhoun este recunscut astazi de: UKSA, ASA, FCI, UKC, ACR, AKC, DRA, NAPR, AKC/FSS

Aspect exterior si dimensiuni

Aspectul unui Stabyhoun are unele caracteristici foarte tipice, printre care se numara si blana neteda. Parul de pe urechi este lung in partea de sus si descreste pana la ultima 1/3 a urechii, unde parul este scurt.

Urechea are forma spatulei unui izdar. Blana de pe picioare si coada sunt de asemenea tipice acestei rase. Pe partea din spate, atat a picioarelor din fata, cat si a celor din spate, parul este stufos, cum este si pe coada. Cainele are un piept destul de lat si picioarele mari, bine dezvoltate, astfel incat sa-l ajute sa parcurga distante lungi si sa inoate. Expresia fetei este blanda si inteligenta. Culorile acceptate sunt negru, maro si portocaliu, cu marcaje albe.  Tricolor este inacceptabil.

Inaltimea la nivelul greabanului este de 49 - 53 cm, iar greutatea corporala este de 18 - 25 kg.

Personalitate

Devotat si bland ca animal de companie, foarte inteligent si ascultator, Stabyhoun este un caine de paza bun, deloc vicios. Stabyhoun are un temperament frumos, este prietenos, tolerant si dispus sa faca pe plac stapanului sau. Si animalele care fac parte din familie sunt tratate intr-un mod prietenos.

Sunt foarte afectuosi si multora le place sa fie "giugiuliti". Multi proprietari olandezi le folosesc abilitatile naturale pentru a se juca cu mingea in apa, aruncand-o pentru ca patrupedul sa o aduca inapoi.

Acest caine este un animal de companie minunat si este perfect pentru viata in Olanda, unde sunt multe cai navigabile si parcuri. De asemenea, este un caine foarte puternic, astfel incat cei mai mari pot trage sanii in timpul iernii.

Relatiile cu familia si casa

O caracteristica a rasei Stabyhoun este toleranta mare fata de copii, adorand sa se joace cu acestia.

Prin natura sa, Stabyhoun este ascultator, pasnic, tipul de caine rabdator, profund atasat de familia sa, fiind incantat sa ii faca pe plac proprietarului. 

Stabyhoun este foarte indicat pentru viata de familie ca animal de companie. Acestei rase ii place sa aiba tot timpul ceva de facut, gratie inteligentei, vitezei, flexibilitatatii si dorintei de a fi pe plac.

Aceasta rasa se va simti cel mai bine intr-o curte medie sau mare. Acesti caini sunt linistiti in spatii inchise, daca au parte de exercitii zilnice. Se simt bine in zonele cu clima rece, atata timp cat au un adapost adecvat.

Dresajul

Stabyhoun este extrem de usor de dresat, dar are nevoie de perseverenta.

Ingrijire

Parul este lung si elegant si are un miros natural, proaspat. Cainele nu are nevoie de multa ingrijire, de obicei mentinandu-si corpul foarte curat. Stabyhoun nu are nevoie de o grija deosebita in afara de periajul corect. Tot ce trebuie sa faceti este sa indepartati blana incurcata. Naparleste de doua ori pe an, iar aceasta perioada dureaza in jur de doua saptamani, daca animalul are parte de periaj adecvat.

Boli si afectiuni curente

Stabyhoun este un caine sanatos. In trecut, rasa a avut unele probleme, dar printr-o reproductie atenta cele mai multe dintre acestea au fost eliminate.

Foto: hondenpage.com, dogbreedinfo.com, stabyhounuk.com, dogwallpapers.net
13.08.2013

Animale.ro

Contribuie la descriere