Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul cu privire la politica de folosire cookies. Detalii

Penantul - Crimson Rosella

Crimson Rosella sau penantul este o specie de papagal nativa in zona estica si sud-estica a continentului australian, intalnita fiind si in Noua Zeelanda si insula Norfolk.

Indragit datorita penajului colorat, papagalul Crimson Rosella este o pasare de companie raspandita la nivel mondial.

Taxonomia

Regnul: Animalia
Increngatura: Chordata
Clasa: Aves
Ordinul: Psittaciformes
Familia: Psittaculidae
Genul: Platycercus
Specia: Platycercus elegans



Aspectul exterior si dimensiunile

Crimson Rosella este un papagal de dimensiune medie (circa 36 cm), avand o greutate de aproximativ 115-170 g. Specia principala are, in mare parte, un colorit rosu aprins, brazdat de pete albastrii la nivelul fetei si al aripilor. Totodata, spatele este presarat cu pene de culoare neagra, iar coada sa este preponderent albastra.

Ciocul este gri deschis, iar irisul ochilor este maro inchis.

Dimorfismul sexual este aproape inexistent, masculul si femela avand aspect similar. Printre diferentele care pot fi remarcate, insa, sunt cele de colorit: femela are coada verzuie, spalacita, si este usor mai mica decat masculul.



Specia de baza, Platycercus elegans, inglobeaza un total de 5 subspecii, dintre care doar trei au penajul rosu aprins cu pete albastrii. Celelalte doua subspecii, Yellow Rosella si Adelaide Rosella, prezinta un colorit distinct: in cazul primei, rosul este inlocuit de galben, iar cea de-a doua subspecie este o combinatie de rosu, portocaliu si galben.

Personalitatea

Papagalul Crimson Rosella este o specie mai putin galagioasa decat alte pasari de companie, insa, periodic, emite triluri puternice. Pentru a fi sociabil si bland, papagalul trebuie sa beneficieze de multa atentie din partea posesorilor.

In general, papagalul Crimson Rosella este jucaus si prietenos, insa are tendinta sa fie nazdravan si foarte curios, astfel ca, atunci cand este eliberat din colivie, trebuie sa fie tinut sub supraveghere pentru a nu se rani accidental.

Trebuie spus si faptul ca specia nu este neaparat recomandata crescatorilor incepatori de pasari, intrucat Crimson Rosella are nevoie de ingrijire si atentie constanta pentru a nu deveni capricios si antisocial. In plus, data fiind inteligenta sa, este important sa ii fie puse la dispozitie multe jucarii, cat mai variate, pentru ca pasarea sa nu se plictiseasca si sa devina galagioasa si greu de multumit.



Adapostirea

Papagalul Crimson Rosella poate fi adapostit individual intr-o colivie de dimensiuni medii, insa ideala ramane voliera care ii ofera spatiu generos pentru zbor. Astfel, un exemplar de Crimson Rosella sau o pereche pentru reproducere ar trebui sa se simta excelent intr-un adapost ale carui dimensiuni sunt de circa 5 m lungime, 1,2 m latime si 2,1 m inaltime.

Este important ca zabrelele adapostului sa fie realizate din metal, intrucat papagalul Crimson Rosella adora sa ciuguleasca bucati de lemn. De altfel, in interiorul adapostului pot fi introduse cateva crengute din lemn natural care vor ajuta pasarea sa se mentina activa si sa evite plictiseala.

Hranirea

In mediul natural, Crimson Rosella prefera larvele de insecte, ierburile, semintele, fructele de padure, fructele, florile, fructele oleaginoase.

Atunci cand este crescut in captivitate, papagalul are nevoie de o alimentatie cat mai variata si echilibrata, care sa ii asigure necesarul de nutrienti.

Asadar, ii poti oferi un mix de seminte conceput pentru papagali sau canari disponibil in magazinele de specialitate, dar si o bogatie de fructe si legume proaspete, sub forma de gustari. De asemenea, cele mai multe exemplare de Crimson Rosella adora si ouale fierte, care le furnizeaza necesarul de proteine.



Reproducerea

Sezonul de imperechere al papagalilor Crimson Rosella debuteaza in luna septembrie si se incheie, de regula, in februarie. Aceste pasari formeaza cupluri monogame si raman impreuna de-a lungul intregului sezon de reproducere.

In mediul natural, pasarile isi construiesc cuibul in scorburile adanci (mai adanci de 1 m) ale copacilor, uneori la inaltimi de peste 30 m. Femela este cea care alege intotdeauna locul in care va fi construit cuibul.



Odata ales, cuplul de Crimson Rosella va aduna bucati de lemn, desprinse din interiorul cuibului, fara sa aduca materiale din exterior. In captivitate, cuibul pasarilor poate respecta preferintele din mediul natural, fiind captusit cu rumegus.

Femela Crimson Rosella depune primele oua in luna octombrie, numarul acestora fiind cuprins intre 3 si 8. Dintre acestea, doar circa 3-4 vor produde pui viabili. Ouale sunt albe, usor lucioase, si au dimensiunea de aproximativ 28 x 23 mm.

Perioada de incubatie variaza intre 16 si 28 de zile, media fiind de 20 de zile. In tot acest timp, femela este singura care incubeaza ouale.

In primele zile de la eclozare, femela este cea care furnizeaza hrana puilor, ulterior ambii parintii ocupandu-se de ingrijirea lor. Puii devin independenti la circa 2 luni de la eclozare si ating maturitatea la varsta de 16 luni, cand capata penajul definitiv.




Boli si afectiuni curente

Crimson Rosella este predispus contractarii afectiunilor specifice papagalilor, intre care se numara psitacoza, ornitoza, clamidoza, infectiile fungice, bacteriene si virale, guta, bolile rinichilor, boala dilatarii proventriculare, boala ciocului si a penelor, papiloamele, alergiile, bolile de piele, malformatiile ghearelor si ciocului, boala ficatului gras, obezitatea etc.

Speranta de viata

In medie, papagalul Crimson Rosella poate trai in captivitate pana la circa 20 de ani, atunci cand beneficiaza de ingrijirea de care are nevoie.



Precizare CITES

Papagalul Crimson Rosella este inclus in Appendix II al CITES, in care sunt incluse speciile care nu sunt amenintate cu disparitia, existand in numar generos in mediul natural, dar al caror comert trebuie controlat prin lege pentru a nu le pune in pericol supravietuirea.

Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN) a inclus Crimson Rosella in categoria speciilor cu cel mai scazut risc (Least Concern) de extinctie.




Foto: canberrabirds.org.au, travellerspoint.com, opalhut.com.au, flickr.com,birdphotos.com.au

11.10.2013

Animale.ro

Contribuie la descriere