Animale.ro

Cinteza de diamant (Amandine Gould)

Publicat: 18 Feb 2013 | Vizualizari: 7507

Este recunoscuta pentru penajul atragator si cantecul melodios. Este ideala pentru iubitorii de pasari, deoarece este calma si independenta si nu cauzeaza probleme majore.

Istoricul si originea

Cinteza de diamant (Amandine Gould) este originara din Australia, unde a fost descoperita la mijlocul anilor 1800 de catre ornitologul britanic John Gould. Aceasta cinteza este cunoscuta si sub numele de Lady Gouldian Finch, dupa numele sotiei omului de stiinta. Este raspandita in tot arhipelagul indonezian.Datorita penajului sau extrem de colorat si vesel, aeasta specie de cinteza este una dintre cele mai frumoase din lume. Este indragita de pasionatii de pasari, care o achiitioneaza si pentru cantecul foarte melodios al masculilor.

Taxonomia

Regnul: Animalia
Increngatura: Chordata
Clasa: Aves
Ordinul: Psittaciformes
Familia: Estrildidae
Genul: Erythura
Specia: Erythrura gouldiae

Aspectul exterior si dimensiunile

Cinteza de diamant este o pasare cantatoare de mici dimeniuni, cu o silueta atragatoare si elegana, cu un cioc impresionant si penaj frumos colorat. Este considerata cea mai frumoasa specie de citenteze. Are un corp de 12 - 15 centimetri si cantareste in jur de 15 - 17 grame. Speranta de viata este de pana la 8 ani.

De obicei, masculul are un penaj verde smarald in partea de sus si pene albstre pe spatele cozii. Capul este negru, rosu sau galben-portocaliu. Pieptul este violet, iar sub coada penele sunt de un crem luminos. La marginea cozii au pene mai lungi, negre, care ii confera un aspect distinct. Femelele au culori similare, insa in tonuri mai pale si o coada mai scurta.

Irisul cintezi de diamant este de culoare negru - maro, iar ochii imprejmuiti de penaj de culoare albastru - gri. In perioda de imperechere, la masculi acest penaj isi schimba adesea culoarea.

Sunt pasari exotice de ornament, foarte frumos colorate, iar in captivite au aparut numeroase mutatii de culori, de la galben si violet pana la albastru si argintiu.Personalitatea si comportamentul

Cinteza de diamant este o pasare calma si independenta, care prefera grupurile mici. Masculii in special au un cantec foarte melodios. Sunt pasari tacute, care nu apreciaza si nu au nevoie de compania oamenilor, astfel ca nu este bine sa fie scoase din cusca si manipulate.

Adapostirea

Cinteza de diamant are nevoie de colivii sa voliere spatiose, in care sa se desfsoare in voie. Aceasta este bine sa fie amenajata cu stinghii de iarba proaspata, pietris care trebuie schimbat lunar si roci si pietris.

Din colivie nu trebuie sa lipseasca apa proaspata, care este bine sa fie schimbata zilnic, oasele de sepie si grauntele mixte pentru cinteze. De asemenea, apa ete bine sa contina iod, care asigura penelo un colorit mai viu.In plus, colivia trebuie curatata si dezinfectata o data la doua trei saptamani. Trebuie curatate si toate accesoriile de joaca si suporturile pentru mancare.


Hranirea

Ca majoritatea pasarilor aflate in captivitate, cinteza de diamant se hraneste cu seminte.


In perioada de imprechere, cinteaza prefera semintele bine coapte de sorg, iar in sezonul rece are nevoie de seminte de iarba. De asemenea, se mai hraneste si cu iarba si insecte si viermi mici.

In plus, in colivie, cinteza trebuie sa aiba in permanenta apa proaspata. In captivitate, detinatorii de cinteze de diamant pot prepara diverse mancaruri moi pentru aceste pasari. Cinteza va aprecia foarte mult amestecurile de seminte uscate si ulei vegetal.

De asemenea, poate consuma si fructe, legume si verdeturi, tocate foarte marunt. In plus, din colivie nu trebuie sa lipseasca suplimentele de vitamine si minerale, in special calciu, care este foarte important pentru dezvoltarea organismului acestor pasari.Detinatorii de cinteze de diamant pot oferi acestor pasari si germeni de fasole, mazare sau grau, care contin nutrienti importanti.

Ingrijirea

Cinteza de diamant este o pasare linistita si sedentara, care nu apreciaza compania oamenilor, cu care nu se va "juca" niciodata. Din aceasta cauza, este foarte posibil ca pasarea sa devina supraponderala. Pentru a preveni aceasta problema, este bine ca detinatorii de astfel de pasari sa le ofere colivii spatioase, cu multe ramuri si stinghii, pentru a se misca mai mult. De asemenea, cintezele au nevoie de mult spatiu si pentru a zbura si pentru a-si intinde aripile.Pentru a le stimula sa faca mai multa miscare, proprietarii de cinteze de diamant pot agata de colivie diverse ramuri cu fructe si seminte, catre care pasarile sa vina mai des.

De asemenea, pentru ca pasarile sa fie intr-o stare buna de sanatate, colivia acestora trebuie curatata saptamanal. In acest fel vor fi indepartate toate bacteriile daunatoare, care pot imbolnavi pasarile.

Reproducerea

Cinteza de diamant atinge maturitatea sexuala la varsta de 2 - 3 luni. Femela va depune in jur de 3 - 7 oua, care vor ecloza in decurs de 12 - 14 zile. Dupa 3 saptamani, puii vor parasi cuibul.

Culoarea oualor de cinteza de diamant variaza, insa in general au o culoare alba sau crem.

Boli si afectiuni curente

Pentru a-si mentine starea buna de sanatate, cinteza de diamant are nevoie de controale medicale veterinare regulate. In timpul controalelor, pasarea va fi examinata fizic si va beneficia si de o toaletare.

Toaletarea consta in ajustarea ciocului, ghearelor si aripilor. In plus, pasarile vor fi supuse si la anumite teste de laborator. De asemenea, medicul veterinar poate oferi si informatii importante despre hrana cintezelor de diamant si modul in care pot fi prevenite anumite afectiuni virale.
Una dintre cele mai frecvente afectiuni de care poate suferi cinteza de diamant este ornitoza, o boala cauzata de clamydia si care nu se poate vindeca. De asemenea, cinteza de diamant se poate infecta si cu steptococ, in cazul in care a suferit o rana care nu s-a vindecat. Daca este depistata la timp, infectia cu streptococ este vindecabila.Surse foto: ozanimals.com, pulsefeedz.com, wildlifeanimalz.blogspot.com, martybugs.net

 

Sondaj

Care rasa de ciobanesc belgian preferi?
 
 

Rase Animale

Bassetul albastru de Gascogne

Bassetul albastru de Gascogne

  Istoric si origine Bassetul Bleu de Gascogne este un caine utilitar, incadrat in grupa cainilor folositi la vanatoare, dar si ca animale de companie. Originile acestei rase, creata prin numeroase incrucisari, sunt foarte controversate. Forma actuala a rasei a fost realizata prin aportul raselor