Animale.ro

Salmoneloza la pasarile de companie

Publicat: 28 Nov 2012 | Vizualizari: 4795

Este declansata de bacteriile din genul Salmonella si adesea se localizeaza doar la nivelul tractului intestinal.

Ce este salmoneloza

Salmoneloza este o infectie cauzata de bacteriile din genul Salmonella. Desi de regula se localizeaza in intestine, infectia poate ajunge in sange, cauzand probleme la nivelul tuturor organelor pasarilor si, in cele din urma, decesul acestora. Boala poate fi transmisa si la om.Cauzele instalarii salmonelozei la pasari

Bacteriile din genul Salmonella se pot afla in tractul intestinal al pasarilor sanatoase mult timp, fara ca paratifoza sa se declanseze. Atunci cand este identificata, prin intermediul simptomelor specifice, sugereaza prezenta unei infectii puternice.

Salmoneloza se declanseaza in general la pasarile stresate, care nu au parte de hrana suficienta, sunt expuse unor conditii vitrege (temperaturi prea mari, prea mici, curent si altele), traiesc intr-un mediu insalubru s.a.m.d. Este o boala contagioasa, care se raspandeste de la o pasare la alta prin excremente, hrana si apa contaminate.

Simptomele salmonelozei la pasari

Simptomatologia paratifozei este variata, in functie de specia, dar si de numarul bacteriilor Salmonella regasite in organismul pasarilor. De multe ori, cand salmoneloza este in stadiu incipient, pasarile bolnave nu prezinta niciun simptom.

Atunci cand apar, cateva dintre semnele tipice ale bolii sunt pierderea in greutate, letargia, febra, diareea seroasa-apoasa de culori variate (frecvent verde-galbuie), dermatita, setea excesiva etc. Uneori apar si tulburari de respiratie, secretii oculare purulente, tumefieri articulare si altele.Diagnosticarea salmonelozei la pasari

Diagnosticarea bolii se face prin analiza excrementelor pasarilor bolnave. Totodata, identificarea speciei de Salmonella care a declansat paratifoza este foarte importanta, intrucat anumite specii de bacterii necesita aplicarea unui tratament cu antibiotice specifice, pentru a obtine rezultatele scontate.

Examenul de laborator se impune pentru ca salmoneloza sa fie diferentiata de alte boli, cu care este adesea confundata: paramixioviroza, adenoviroza, coccidioza, colibaciloza.Tratamentul salmonelozei la pasari

Tratamentul implica administrarea de antibiotice specifice, Furazolidon si vitamine si se face dupa indicatiile medicului veterinar. In cazurile severe, se recomanda frecvent administrarea medicatiei pe cale injectabila. Salmoneloza poate fi prevenita prin vaccinarea pasarilor cu ser antiparafitic.

Prevenirea salmonelozei la pasari

Infectia cu bacteriile din genul Salmonella poate fi prevenita prin mentinerea unei igiene corespunzatoare in interiorul coliviei si o alimentatie hranitoare, cat si prin evitarea furajelor contaminate. Totodata, pasarile care au suferit de salmoneloza trebuie tinute, cel putin pe o perioada de cateva luni, departe de cele sanatoase, necontaminate.

Foto: kids.britannica.com, theadventourist.com, oregonlive.com, petinfoclub.com

 

Sondaj

Cum crezi ca am putea sa cream un Rai pe pamant pentru cainii strazii?
 
 

Rase Animale

Borzoi / Ogar rusesc

Borzoi / Ogar rusesc

  Istoric si origine Traditia spune ca, ogari din tipul Saluki au fost adusi in Rusia , initial din Imperiul Bizantin, prin secolele IX-X, apoi, mai tarziu de catre invadatorii mongoli, din Est. Borzoiul, sau ogarul de lupi rusesc face parte din categoria ogarilor care urmaresc prada cu privirea