Animale.ro

Taierea aripilor la papagali

Publicat: 14 Ian 2013 | Vizualizari: 17010

Aripile trebuie taiate la un anumit interval, deoarece ele cresc la fiecare naparlire. Daca aripile se dezvolta rapid si papagalul incepe sa zboare prea sus, este momentul propice sa ii tai aripile.

Cum sa tai corect aripile papagalilor

Aripile papagalilor au nevoie sa fie taiate doar dupa ce papagalul atinge varsta maturitatii si poate sa zboare, nu atunci cand este pui. Zborul le ofera papagalilor mici mai multa incredere, ajuta la dezvoltarea corespunzatoare a muschilor si la mentinerea echilibrului. Este recomandat ca cele doua aripi ale papagalului sa fie taiate egal, pentru a preveni pierderea echilibrului si a accidentelor.

In general, trebuie taiat 1/2 - 2/3 din lungimea ultimelor sase pene de zbor. Ai grija sa tai doar penele mature, care nu au nervi in teaca, astfel incat procedura sa nu fie dureroasa. De asemenea, este indicat sa tai doar atat cat pasarea sa poata plana spre podea.

De ce este necesara taierea aripilor la papagali

Papagalii cu aripi netaiate se panicheaza usor si se pot lovi de ferestre, usi sau oglinzi, ceea ce poate conduce la numeroase accidente. De asemenea, papagalii pot zbura prin bucatarie, pot ajunge deasupra aragazelor incinse sau se pot lovi de ventilatoare si alte aparate electrice. In plus, pasarile mici pot patrunde si in spatii inguste, unde risca sa ramana blocate. Intr-o gospodarie exista si o sumedenie de substante toxice, foarte periculoase pentru pasari, care pot ajunge mult mai usor la ele atunci cand sunt in zbor.

Pentru majoritatea detinatorilor de papagali, pierderea micilor prieteni inaripati reprezinta un eveniment dureros. Un geam deschis este o reala invitatie tentanta pentru orice pasare care poate zbura. Indiferent de cat de blanda este pasarea, aceasta va zbura instinctual si este foarte posibil sa nu se mai intoarca niciodata. De asemenea, atunci cand este transportat la medicul veterinar, papagalul trebuie tinut intr-o cusca speciala.

Intrucat oportunitatile sale de a zbura sunt nenumarate, taierea aripilor papagalului reduce riscurile de a-l pierde iremediabil.

Papagalii, ca si copiii, trebuie invatati sa stie ce au voie si ce nu. Au nevoie sa fie dresati sa stea cuminti, in special atunci cand acasa ai multi invitati. Un papagal cu aripile taiate va fi mult mai receptiv si va invata mai repede comenzile tale.

Unii papagali sunt mai agresivi si mai dificil de dresat. Insa, prin taierea aripilor, papagalii manifesta mai putina agresivitate si sunt mai comunicativi.

Argumente contra taierii aripilor la papagali

Taierea aripilor papagalilor are si efecte psihologice negative, afectandu-le comportamentul. Papagalii pot deveni extrem de fricosi, mai ales daca operatiunea nu este executata cu blandete.
Taierea necorespunzatoare a aripilor papagalilor le poate afecta echilibrul. Papagalul nu se va mai misca bine si nu va mai putea sta confortabil pe stinghii. De asemenea, realizata gresit, taierea aripilor la papagali poate duce la sangerari sau la luxarea aripilor. Din acest motiv, persoanele care nu au experienta in aceasta procedura nu trebuie sa o realizeze acasa, fara sfatul si supravegherea unui specialist! 

Sondaj

Ce tip de caine...
 
 

Rase Animale

Samoyed

Samoyed

Datorita blanii sale dese, Samoyed-ul are tendinta de a prefera perioadele de timp mai racoroase. Samoyed-ul este un caine blajin, vesel, cu o calitate supranaturala de a percepe emotiile umane. Una dintre cele mai pure rase de caini, Samoyed-ul este un ursulet dragalas, alb imaculat. Elegant si