Animale.ro

Ingrijirea iepurelui in perioada de gestatie

Publicat: 20 Nov 2012 | Vizualizari: 20782Perioada de gestatie poate varia intre 28 si 32 de zile, iar semnele unei sarcini la iepure nu sunt intotdeauna vizibile. Cel mai clar semn este cresterea in volum a abdomenului, alaturi de un consum mai ridicat de alimente.

Iepuroaica poate deveni agresiva cu oamenii in timpul gestatiei, motiv pentru care se recomanda cat mai putin interventii directe dupa instalarea cuibului special.

Cum ingrijesti puii de iepure: Hrana adecvata pentru nou-nascutiConditiile necesare pentru gestatia la iepure

In functie de rasa, iepurele ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 6-9 luni, moment dupa care orice contact cu un mascul poate duce la imperechere. In timpul gestatiei, se recomanda separarea viitoarei mame de alti iepuri, deoarece isi va continua activitatea sexuala si nu poti fi sigur ca mananca suficient atunci cand se afla intr-o cusca alaturi de mai multi iepuri.

Iepuroaica are nevoie de un cuib ce poate fi creat usor dintr-o cutie de carton cu o singura deschizatura de marime suficienta pentru a asigura deplasarea usoara a mamei catre cuib. Inauntrul cutiei pot fi puse iarba uscata sau paie ca materie prima pentru cuibul pe care il va crea iepurele. Lungimea cutiei trebuie sa fie cu cel putin 10 cm mai lunga si mai lata decat iepuroaica si se adauga de obicei in cusca cu cateva zile inainte de termenul asteptat.

In timpul gestatiei, la 21 de zile dupa imperechere, abdomenul iepuroaicei poate fi pipait cu grija pentru a depista fetusii din interior. Dupa inca o saptamana, iepuroaica incepe sa-si faca cuibul, moment in care isi poate smulge blana proprie pentru crearea cuibului perfect in asteptarea iepurasilor.Dieta pentru iepuroaica gestanta

In timpul gestatiei, iepuroaica are nevoie de o dieta cu continut crescut de vitamine si minerale. Lucerna, alaturi de morcovi, telina, salata verde, patrunjel sunt necesare in dieta iepuroaicei gestante, alaturi de o cantitate mai mare de hrana uscata.

Pe langa o dieta bogata in legume proaspete, se recomanda schimbarea apei din vasul iepurelui chiar si de doua ori pe zi, pentru a preveni deshidratarea. In cazul in care iepuroaica are deficiente vitaminice cauzate de alimentatia saraca, poate avea un avort spontan.

Factori de risc in timpul gestatiei la iepure

Daca ai stabilit cu siguranta momentul in care iepuroaica va naste, se recomanda reducerea aportului caloric la jumatate chiar inainte de nastere. Acest lucru scade riscul unor probleme medicale imediat dupa nastere, inclusiv mastita.

Cand iepuroaica nu se simte in siguranta in cusca, fie din cauza unor zgomote puternice sau ritmice sau datorita vibratiilor regulate, sarcina poate fi afectata. Aceleasi probleme apar si daca locul in care este situata cusca este expus unor temperaturi prea ridicate sau prea scazute.

Uneori, dupa nasterea puilor, iepuroaica ii poate ucide si consuma, dar in cele mai multe cazuri iepurasii mancati sunt nascuti morti, iar consumarea lor face parte din instinctul iepurelui de a pastra cuibul curat.

Sursa foto: Insight-rabbit.blogspot.com, Mypetrabbits.co.uk, Thenaturetrail.com, Raising-rabbits.com

 

Sondaj

Care rasa de ciobanesc belgian preferi?
 
 

Rase Animale

Teckel

Teckel

  Istoricul si originea In secolul al XV-lea, in Germania, un caine mai mult lung decat inalt, cu picioare scurte si cu urechi lungi, atarnande era utilizat pentru haituirea si vanarea bursucilor. Numele de "dachshund" se traduce cainele-bursuc. In afara de bursuci, teckelii au fost, initial,