Animale.ro

Hepatosteatoza (ficat gras)

Publicat: 04 Feb 2009 14:25

Hepatosteatoza la feline este un sindrom potential letal cauzat de acumularea excesiva de lipide in celulele ficatului si duce la insuficienta hepatica sau colaps.

Denumire populara: Boala ficatului gras

Denumire stiintifica:

Distributie geografica: N/A

Cauze: Boli hepatice, anorexie

Intalnit la: Pisici

Diagnostic

Semne clinice primare: Anorexie (pierderea apetitului), pierdere in greutate, icter (decolorare spre galbui a pielii).

Semnalmente clinice secundare: Voma

Incidenta boala: Desi nu este cunoscuta incidenta exacta, hepatosteatoza este cea mai comuna boala a ficatului la pisici in America de Nord.

Diagnostic diferential:

Prezentare generala:

Prognostic:
Mortalitatea la pisicile cu hepatosteatoza variaza intre 15% si 40%. Pisicile care sufera si de alte boli pot avea un prognostic mai slab.

Tratament

Tratament acasa: Pisicile cu hepatosteatoza rareori se recupereaza complet numai cu ingrijire la domiciliu. Se poate incerca incurajarea consumului de hrana prin oferirea de mancaruri tentante pisicilor supraponderale sau obeze anorexice pentru a ajuta la prevenirea hepatosteatozei. Pisicile care au primit ingrijiri medicale trebuie sa consume mancare de buna calitate, iar consumul de hrana trebuie monitorizat indeaproape.

Tratament clinica: Majoritatea pisicilor cu hepatosteatoza vor avea nevoie de interventie medicala agresiva. Analize de sange pentru a masura valorile enzimelor hepatice, capacitatea de coagulare, electroliti serici si alti parametri necesari pentru diagnosticare. Este recomandata adesea si o biopsie hepatica pentru a confirma diagnosticul prezumptiv si a elimina alte posibile cauze ale colapsului hepatic. Pot fi recomandate si teste clasice ca radiografiile si ecografiile.

Tratament recomandat: Pisicile grav afectate pot necesita terapie, inclusiv fluide intravenos, vitamina K-1 (importanta pentru producerea de factori coagulanti), transfuzii de sange si suport nutritional.

Actiuni preventive:

 

Sondaj

Ce ai face pentru animale daca ai avea un milion de euro?
 
 

Rase Animale

Havana Brown

Havana Brown

Havana Brown este o rasa populara atat datorita personalitatii sale, cat si a aspectului deosebit, dat de blana mahon si ochii verzi, patrunzatori. Istoricul si originea Havana Brown este o rasa hibrid, obtinuta de om in urma incrucisarii a trei trei feline de rase diferite, in Marea Britanie a