Hernia de disc
Publicat: 31 Ian 2009 13:12
Denumire populara: Paralizie
Denumire stiintifica:
Distributie geografica: N/A
Cauze: Cauzele pot fi foarte variate dar au in comun exercitarea unei presiuni sau torsiuni la nivelul coloanei vertebrale peste limita de suportabilitate fiziologica. Alte cauze pot fi degenerarea discurilor intervertebrale sau predispozitii genetice.
Intalnit la: Caini
Diagnostic
Semne clinice primare: schiopatura, paralizie, durere
Semnalmente clinice secundare: Cainele schioapata, pierde controlul partial asupra membrelor sau nu se mai ridica de jos si acuza durere puternica la manipulare. Afectiunea poate modifica sau chiar aboli sensibilitatea dureroasa a extremitatilor. Poate avea dificultati la urinare sau urineaza prin supraplin. De asemenea poate avea dificultati la defecare.
Incidenta boala: Cainii cu coloana vertebrala lunga
Diagnostic diferential: Se va face diagnosticul diferential de procese tumorale localizate la sira spinari sau accidente vasculare cerebrale.
Prezentare generala:
Prognostic:
Grav
Tratament
Tratament acasa: Repaos, antiinflamatoare si medicatia durerii
Tratament clinica: Se recomanda efectuarea unui RMN pentru stabilirea localizarii afectiunii si gradul de afectare al maduvei spinarii. In lipsa unui RMN se poate face si radiografie cu substanta de contrast. Dupa clarificarea acestor aspecte, functie de gravitatea afectiunii, se poate opta pentru tratament medicamentos sau interventia chirurgicala. Interventia chirurgicala are ca scop primar eliberarea presiunii creeate de discul herniat.
Tratament recomandat: Se recomanda investigarea imediata la medicul veterinar pentru a stabili gravitatea afectiunii si tratamentul de urmat.
Actiuni preventive: Limitarea miscarilor bruste, mai ales la cainii predispusi la aceasta afectiune sau la cei care au avut deja un episod de hernie de disc.
Sondaj
Nume Animale
Rase Animale

Bull-terrier
Bull Terrier-ul este intalnit in doua varietati: alb si colorat. Creat prin incrucisarea bulldog-ului cu un terrier, acest caine este tenace, exceland odata in cadrul luptelor de caini. Din fericire, acest sport sangeros a devenit ilegal, Bull Terrier-ul devenind un animal de companie afectuos si