Animale.ro

Infestatia cu nematode

Publicat: 04 Feb 2009 17:24

Nematodele traiesc in intestinul subtire al pisicii. O pisica se poate infecta cu nematode in mai multe moduri, printre care ingerarea de oua din sol, ingerarea unei rozatoare infectate sau prin alaptare de la o pisica infectata. Nematodele pot fi eliminate cu succes la pisici.

Denumire populara: Limbrici

Denumire stiintifica:

Distributie geografica: In toata lumea.

Cauze: Toxocara cati (limbricul pisicii), Toascaris leonine (limbricul), Bayliascaris procyonis (limbric al ratonului)

Intalnit la: Pisici

Diagnostic

Semne clinice primare: Infectie muta (fara semne clinice), diaree, Abdomen marit, Voma.

Semnalmente clinice secundare: Blana uscata si fara luciu, invaginatie (intrarea telescopica a unei parti de intestin in alta care determina o obstructie), pneumonie, migrari larvare aberante (larvele de viermi se "pierd" in organism si determina leziuni unor organe precum creierul sau ochii).

Incidenta boala: Nematodele sunt paraziti foarte comuni si majoritatea puilor de pisica sunt infectati.

Diagnostic diferential:

Prezentare generala:

Prognostic:
Majoritatea pisicilor infectate cu nematode vor avea probleme minime. Deparazitarile de rutina vor preveni majoritatea problemelor.

Tratament

Tratament acasa: Un mediu curat este cel mai important in prevenirea infectiei. Curatati litierele sau indepartati zilnic excrementele din curte. Invatati copiii regulile elementare de igiena. Tineti nisipul din curte acoperit pentru a impiedica pisicile straine sa-l foloseasca in loc de litiera. Odata ce mediul a fost contaminat cu oua de nematode, acestea vor ramane in mediu ani intregi.

Tratament clinica: Medicul veterinar va aefectua un test al plutirii oualelor din probe de materii fecale pentru a pune un diagnostic corect de infestare cu nematode sau alti paraziti intestinali. Veterinarul va prescrie un deparazitant pentru a elimina nematodele si orice alti paraziti. Majoritatea pisicilor vor necesita mai mult de o deparazitare. Crescatorii ar trebui sa se consulte cu veterinarii pentru a alege un deparazitant pentru pisicile gestante sau cele care alapteaza. Este recomandata repetarea anuala sau bianuala a testului de plutire al oualelor din probe de materii fecale, in functie de mediul in care traieste pisica si de stadiul ei de reproducere.

Tratament recomandat: Veterinarul ar trebui sa diagnosticheze si sa intocmeasca un plan adecvat de deparazitare. Proprietarii trebuie sa indeparteze excrementele zilnic pentru a scadea riscul infectarii pisicii sau oamenilor.

Actiuni preventive:

 

Sondaj

Miau sau ham ?!?!?!?!
 
 

Rase Animale

Ciobanescul Olandez

Ciobanescul Olandez

Ciobanescul Olandez, cunoscut si ca Dutch Shepherd sau ca Hollandse Herdershond este un caine de talie medie, foarte asemanator ca infatisare cu Ciobanescul Belgian. Originar din Olanda, Ciobanescul Olandez nu a reusit inca sa-si castige prea multi admiratori in afara tarii sale natale, desi este