Animale.ro

Sarcom de vaccinare

Publicat: 04 Feb 2009 17:30

Termenul sarcom de vaccinare se refera la un grup de tumori care apar la unele pisici ca urmare a administrarii vaccinelor sau a altor produse injectabile. Se crede ca aceste tumori apar ca rezultat al multiplicarilor celulare crescute asociate cu inflamarea care apare ca raspuns la substantele injectate.

Denumire populara: Sarcom de vaccinare

Denumire stiintifica:

Distributie geografica: N/A

Cauze: Despre sarcoamele de injectie se crede ca se produc ca si consecinta a inflamatiei cauzate de substanta injectata. Inflamatia post-injectie duce la multiplicarea necontrolata a unor celule precum fibroblastele si miofibroblastelor in zona din jurul locului in care s-a facut injectie. Acesta proliferare celulara necontrolata apoate duce la formarea unor tumori la unele pisici.\r\nRiscul de producere a sarcomului creste odata cu numarul de vaccinuri facute in acelasi loc.

Intalnit la: Pisici

Diagnostic

Semne clinice primare: Prezenta unei mase palpabile in zona injectiei. Masa este nedureroasa de obicei, dar poate fi ulcerata sau infectata daca este mare.

Semnalmente clinice secundare: Majoritatea pisicilor sunt duse la veterinar din cauza unei excrescente ce persista de mai mult de 3 luni de la vaccinare. In cazuri rare cand tumora a metastazat, pisica poate avea simptome caracteristice metastazei - respiratie cu dificultate asociata tumorei ce s-a extins in piept.

Incidenta boala: Datele asupra incidentei sarcomului de vaccin la pisici variaza de la 10/100000 la 130 /100000 de vaccinari.

Diagnostic diferential: Reactie inflamatorie post-injectie, abces, alte tumori

Prezentare generala:

Prognostic:
Daca sunt diagnosticate si tratate timpuriu si monitorizate indeaproape, multe pisici cu sarcom de vaccinare pot avea o calitate a vietii excelenta.

Tratament

Tratament acasa: Monitorizarea zonelor de injectie, in special de vaccinare. Dezvoltarea oricarei formatiuni sau umflaturi dupa injectie, care are oricare dintre caracteristicile de mai jos, trebuie evaluata de un medic veterinar: \r\nFormatiune cu diametru mai mare de 2cm.\r\nFormatiune care persista mai mult de 3 luni dupa injectie.\r\nFormatiune care creste in volum la o luna sau mai mult dupa vaccinare.

Tratament clinica: Comunitatea veterinara depune eforturi pentru a minimiza riscul formarii sarcomelor la pisici, permitandu-le in acelasi timp sa fie protejate prin vaccinare. Unii dintre acesti pasi includ:\r\nColaborarea cu producatorii de vaccinuri pentru a dezvolta vaccinuri care cauzeaza mai putine inflamatii si, drept urmare, conduc la formarea mai putinor tumori.\r\nIncercarea de a vaccina pisicile in membre unde orice tumora ce s-ar putea dezvolta poate fi tratata eficient.\r\nEducarea stapanilor in ceea ce priveste monitorizarea zonei de vaccinare.\r\nVeterinarii pot face o aspirare cu ac fin sau biopsie a unei formatiuni care apare si se dezvolta ulterior unei injectii. Daca diagnosticul pentru sarcom de injectie este pozitiv, veterinarul va face un plan de tratament pentru animalul dumneavoastra, plan care ar putea sa includa o combinatie de chirurgie, radioterapie si/sau chimioterapie.

Tratament recomandat: Majoritatea pisicilor cu sarcom cauzat de vaccinare vor avea nevoie de o interventie chirurgicala pentru remedierea problemei. Prima interventie chirurgicala la o pisica trebuie sa fie una care sa inlature o portiune cat mai mare de tesut din zona afectata si din jur deoarece intinderea zonei abordate chirurgical reprezinta unul dintre factorii principali care influenteaza recurenta acestei afectiuni.

Actiuni preventive:

 

Sondaj

Ce animal preferi?
 
 

Rase Animale

Kuvasz

Kuvasz

Instinctele protectoare naturale ale Kuvasz-ului il fac sa fie una dintre cele mai bune rase pentru paza turmelor de oi, in ziua de astazi. Kuvasz-ul este un caine alb splendid originar din Tibet, care este un excelet protector si caine de paza. Adesea confundat cu Ciobanescul de Pirinei, Kuvasz-ul