Animale.ro

Sindrom urologic

Publicat: 04 Feb 2009 17:29

Sindromul urologic felin este o afectiune comuna a tractului urinar la pisici. Sindromul se poate manifesta prin urinare cu sange, urinare dificila, necorespunzatoare sau blocaj urinar. Tratamentul trebuie sa se adreseze cauzei.

Denumire populara: Sindrom urologic

Denumire stiintifica:

Distributie geografica: N/A

Cauze: Cauzele sindromului urologic felin nu sunt cunoscute. Boala este de natura virala. Stresul pare a fi un factor favorizant.

Intalnit la: Pisici

Diagnostic

Semne clinice primare: Disurie (urinare dureroasa), Poliurie (urinare frecventa), Strangurie (dificultate la urinare), Hematurie (urinare cu sange)

Semnalmente clinice secundare: Pisica urineaza in afara litierei, se ascunde, e mai putin sociabila si mai iritata.

Incidenta boala: Incidenta este de la 0.5% la 1% din populatia de pisici, anual.

Diagnostic diferential: Obstructia tractului urinar, infectia tractului urinar, calculi renali, Urinary tract obstruction, Urinary tract infection, Bladder stones, evitarea litierei (problema de comportament).

Prezentare generala:

Prognostic:

Tratament

Tratament acasa: Cazurile simple se rezolva de obicei de la sine in 4-7 zile. In acest timp, pisica va simti discomfort. Este necesar sa eliminati toti factorii de stres din mediul pisicii. Exista diete feline speciale, uscate si umede, disponibile cu reteta, care pot ajuta la controlul sindromului. Mancarea umeda are beneficiul de a creste aportul de apa, diluand urina. \r\nTotusi, daca pisica este obisnuita cu mancare uscata, trecerea la hrana umeda se va face treptat, iar mancarea uscata nu va fi eliminata complet pana la incheierea crizei, deoarece schimbarea dietei poate fi stresanta. Cel mai important aspect al ingrijirii la domiciliu este monitorizarea atenta a pisicii pentru a va asigura ca aceasta poate elimina urina. Daca pisica nu urineaza timp de 12 ore, pisica trebuie dusa urgent la veterinar pentru a elimina posibilitatea unei afectiuni ce ameninta viata animalului, obstructia tractului urinar.

Tratament clinica: Un veterinar care examineaza o pisica cu semne clinice caracteristice pentru SUF va palpa intai vezica urinara prin peretele abdominal pentru a se asigura ca nu exista o obstructie absolut deloc. O obstructie ar face ca vezica sa fie marita in volum, plina si dura, care nu se mai goleste de continut. \r\nPrimele teste de diagnostic sunt de obicei analiza urinei si urocultura pentru a exclude infectii ale aparatului urinar si radiografii sau ecografii pentru a exclude calculii vezicali. Medicul veterinar ar putea recomanda un calmant pentru a relaxa uretra sau, in unele cazuri, medicatie impotriva anxietatii. Se poate recomanda de asemenea si o dieta speciala. Daca se susupicioneaza o infectie urinara bacteriana, primara sau secundara, pot fi recomandate si antibiotice. SUF fara complicatii nu implica insa in mod normal si o infectie bacteriana.

Tratament recomandat: Daca semnele clinice ale sindromului urologic felin persista mai mult de o saptamana, pisica ar trebui sa fie consultata de un medic veterinar. Daca pisica nu a urinat sau a urinat numai in cantitati foarte mici timp de 12 ore, trebuie dusa de urgenta la veterinar pentru a elimina posibilitatea obstructiei tractului urinar.

Actiuni preventive:

 

Sondaj

Ce caracter are merisul tau?
 
 

Rase Animale

Field spaniel

Field spaniel

  Istoricul si originea Field spaniel-ul este originar din Anglia, datand din jurul anilor 1800, fiind un prepelicar cu un temperament echilibrat, calm. Rasa a fost creata prin imperecherea English cocker spaniel -ului si, pentru o anumita perioada, ei au fost considerati ca fiind aceeasi rasa,