Animale.ro

Virusul imunodeficitar felin

Publicat: 04 Feb 2009 16:54

Virusul imunodeficitar felin infecteaza pisicile si poate duce la supresie imunitara, infectii oportuniste si cancer.

Denumire populara: Virusul imunodeficitar felin

Denumire stiintifica:

Distributie geografica: In toata lumea. Este mai raspandit in zonele cu populatii mari de pisici fara stapan.

Cauze: Virusul imunodeficitar felin, familia Lentivirus (retrovirus)

Intalnit la: Pisici

Diagnostic

Semne clinice primare: Stomatita (inflamarea gurii), neoplazie, semne neurologice

Semnalmente clinice secundare: Scadere in greutate, inapetenta, diaree, anemie.

Incidenta boala: Pana la 4% dintre pisicile crescute afara sau cele fara stapan pot fi infectate cu acest virus.

Diagnostic diferential: Afectiuni bucale, gastroenterita, virusul leucemiei feline, limfosarcom.

Prezentare generala:

Prognostic:
Pisicile cu virusul imunodeficitar pot ramane sanatoase multi ani inainte de aparitia semnelor de boala. Totusi, odata ce apar simptome de boala, pisicile infectate au nevoie de monitorizare constanta si ingrijire veterinara pe tot parcursul vietii.

Tratament

Tratament acasa: Deoarece pisicile infectate cu virusul imunodeficitar felin transmit boala si sunt mai predispuse la infectii, ele ar trebui sa fie izolate in casa pentru a nu transmite boala pisicilor libere. Pisicile ar trebui urmarite indeaproape si duse imediat la medicul veterinar daca apar simptome specifice.

Tratament clinica: Virusul imunodeficitar felin poate fi diagnosticat numai de catre medicul veterinar cu ajutorul analizelor de sange. Tratamentul depinde de starea de sanatate a pacientului. Pentru pisicile sanatoase in mod normal, medicul ar putea prescrie numai medicamente care sa protejeze sistemul imunitar. Pentru pisici deja bolnave, tratamentul initial va tinti orice infectii sau alte afectiuni pe care le-a dezvoltat pisica si monitorizarea pacientului pentru alte afectiuni pe care le-ar putea dezvolta in viitor.

Tratament recomandat: De indata ce apar semne ce pot conduce catre aceasta boala, vizita la medic pentru diagnosticare este necesara si urgenta. Tratamentul se va face sub monitorizare medicala.

Actiuni preventive: Castrarea pisicilor si cresterea lor in casa reprezinta cele mai bune modalitati de a preveni contactul cu pisici infectate.

 

Sondaj

ti-a disparut vreu animal s-au a murit?
 
 

Rase Animale

Lhasa Apso

Lhasa Apso

Lhasa Apso sunt curajosi si devotati. Acesti caini mititei sunt afectuosi cu stapanii lor, dar nu vor tolera rautatile si comportamentul nepoliticos al copiilor. Lhasa Apso are nevoie de un proprietar care sa stie sa-l domine. Este un caine de paza bun, avand un latrat rasunator si staruitor, care