Animale.ro

Bulldog-american

Lungime par : scurt
Talie : medie
Agresivitate : Foarte agresiv
Familia : Cu copii > 5 ani
Relatia cu alte animale : Nu am si alte animale de copanie
Spatiu : Apartament

Bulldog-ul American este un caine bine legat, viguros si compact, cu aspect puternic. Tipul Johnson este mai mare, cu botul mai scurt, fata de tipul Scott. Totusi, majoritatea bulldogilor moderni sunt o combinatie a celor 2 tipuri. Este un caine mai inalt pe picioare, mai agil si mai rapid decat Bulldog-ul Englez.

 


Istoric si origine


Bulldogii vechi erau numiti si "butcher's dog".Ei erau folositi de catre macelari pentru controlul vitelor mari. Datorita curajului si puterii lor erau uneori folositi în lupte cu diferite animale, pina cand în combinatie cu terrieri din bulldogi s-au format bullterrierii si pitbullii. Unii dintre acestia erau emigranti, impreuna cu stapanii lor, din Anglia, in America. Rasa are la origine Vechiul Bulldog Englez, dar are o personalitate mai indarjita si o talie mai mare, avand picioarele mai lungi, este mai agil si mai rapid decat acesta.


Rasa exista azi datorita eforturilor lui John D. Johnson din Summerville, Georgia si ale lui Alan Scott alaturi de un grup de entuziasti. John D. Johnson, intors din Al-II-lea Razboi Mondial, a fost foarte dezamagit de disparitia aproape completa a acestor caini, ca si a Mastiff-ului Englez . Atunci a luat decizia sa adune tot ce era mai bun si ce a mai gasit prin sudul rural al Americii si sa-i salveze de la disparitie. El s-a ocupat de inmultirea acestor caini mai mult decat oricine altcineva din lume, si tatal sau fiind crescator al acestor rase de caini. El este singurul caruia rasa ii datoreaza existenta sa astazi, fara eforturile sale, ar fi disparut.


Bulldog-ul American este folosit ca si caine de paza, de vanatoarea de ursi , mistreti, veverite si chiar ratoni. Au fost antrenati chiar sa pazeasca turmele de vite si sa le adune de pe pasuni. Fermierii pretuiesc foarte mult acesti caini, datorita rezistentei, inteligentei, instinctului de protejare si a capacitatii lor de munca. Unii Bulldogi Americani, talentati, sunt caini de vanatoare, de paza, de urmarire, chiar si de tractiune.


 


Aspect exterior si dimensiuni


Bulldog-ul American este un caine indesat, cu aspect puternic. Tipul Johnson este mai mare, cu botul mai scurt, fata de tipul Scott. Totusi, majoritatea bulldogilor moderni sunt o combinatie a celor 2 tipuri. Este mai inalt pe picioare , mai agil si mai rapid decat Bulldog-ul Englez. Unele exemplare pot face salturi foarte inalte prin aer.


Este un caine foarte voinic, robust, cu cap mare , cu falci foarte puternice. Desi puternic, este foarte agil si se misca cu usurinta. Pieptul este larg, gatul foarte musculos, bine prins de cap si trunchi. Capul este patrat, larg, cu obrajii musculosi , cu o cuta intre ochii rotunzi. Botul foarte puternic are forma unei cutii. Stopul este foarte bine definit si adanc. Dentitia trebuie sa fie completa, solida.Se recomandă prognatismul inferior, la standard type foarfece inversa, muscatura în foarfece sau cleste se penalizeaz . Urechile pot fi purtate lasat sau pot fi cupate si purtate drept. Ochii pot avea orice culoare, dar este de preferat sa fie de nuanta inchisa. Trufa este neagra sau cenusie. La cainii cu trufa neagra, buzele trebuie sa fie de asemenea negre, desi sunt permise si cele roz. Buzele trebuie sa fie cazute, largi. Osatura trenului anterior trebuie sa fie puternica, densa, cu razele osoase drepte . Trenul posterior trebuie sa fie musculos si cu razele osoase foarte largi. Coada este jos-prinsa, groasa la baza, se subtiaza treptat spre varf, terminandu-se ascutit. Parul acestui caine este scurt, aspru, de culoare alb complet, sau in diferite combinatii de alb cu pete maro, roscat sau aramiu. Scheletul robust si puternic , foarte compact, este in general mai greu si mai dens la masculi, dar ceva mai fin, mai rafinat la femele. Talia este cuprinsa intre 55-70 cm la masculi si 52-65 cm la femele, cu o greutate de 32-54 kg masculii si 27-45 kg femelele.


 


Personalitate


Bulldog-ul American nu trebuie sa fie excesiv de timid sau agresiv cu oamenii si este de preferat ca acest caine sa nu manifeste o agresivitate exagerata fata de alti caini . Ca si temperament, Blldog-ul American nu trebuie confundat niciodata cu American Stafordshire Terrier-ul sau cu American Pit-Bull Terrier-ul. El este un caine curajos si hotarat. Alert si increzator in fortele proprii, acest caine , iubeste copiii si este recunoscut pentru actele sale de eroism pentru stapanul sau. Acesti caini s-au luptat cu cainii salbatici, cu taurii si chiar cu focul.


Se spune ca a te lupta cu acesti caini, e ca si cum te-ai lupta cu un animal care poseda capul unui aligator si corpul unui piton. Totusi, atunci cand sunt chemati de stapan, se supun imediat. Nu e de mirare ca se spune despre ei ca ar avea o adevarata tarie de caracter, devotament total si dragoste adevarata.


 


Relatiile cu familia si casa


Bulldog-ul American poate fi un excelent caine de familie, in ciuda reputatiei sale. Un Bulldog American este fericit, jucaus, prietenos si servil cu familia si dragut cu strainii, daca ajunge sa cunoasca persoanele straine de familie. Sunt destul de puternic atasati de copii, totusi, nefiind constienti de forta lor, trebuie supravegheati cand sunt in preajma copiilor mici. Este un caine ce se ataseaza puternic de stapan si familia acestuia, dar datorita puternicului instinct de a-si proteja teritoriul, tinde sa aiba o atitudine dominanta, de aceea are nevoie de un stapan puternic, ferm, dar cinstit.


 


Dresajul


Datorita puternicelor instincte de aparare si protectie, acest caine trebuie socializat de timpuriu si dresajul de supunere de asemenea trebuie inceput devreme. De asemenea, trebuie obisnuiti de mici cu alti caini si cu persoanele straine, pentru a putea fi controlati cand ajung la maturitate. Unele exemplare pot fi agresive cu alti caini si rezervate cu strainii. Au nevoie sa fie tot timpul inconjurati de lume, pentru a fi cu adevarat multumiti si fericiti. Acesti caini au nevoie de spatiu pentru a-si descarca energie, de aceea, ar fi perfect sa fie tinuti intr-o casa cu o curte, pentru a avea spatiu de alergat. Nu sunt intotdeauna foarte bine crescuti cu pisicile, sau alte animale mici de casa, dar socializati de mici cu acestea , cresc sansele sa accepte aceste animale pe langa ei. Tind sa fie incapatanati in timpul dresajului, dar, odata dresati, tind sa se supuna stapanului si sa ii fie credinciosi.


 


Aspecte particulare


Exista doua tipuri morfologice de bulldogi americani:Standard Type si Bully Type.Din punctul de vedere al geneticii exista tipul Standard, tipul Bully si tipul Hibrid - cel din urma unind primele doua tipuri.


 


Boli si afectiuni curente


Ca si alte rase de caini de talie mare, este predispus la aparitia displaziei de sold. Media de viata este de pana la 16 ani.


American Bulldog - cel mai barbat intre caini


 


 


Multumiri Dan Sabau pentru completarile aduse descrierii rasei.

 

Sondaj

Caine sau Pisica?
 
 

Rase Animale

Bichon Maltez

Bichon Maltez

Blana Bichon-ului Maltez necesita o ingrijire zilnica. Rasa de caine maltez prezinta o istorie lunga si deosebita. Fiind membru cu aspectul cel mai frapant al grupei raselor de jucarie, roba lor alba, lunga, atarnanda este posibil sa fi fost motivul pentru care a devenit favoritul Reginei Elizabeth