Animale.ro

Cavalier King Charles Spaniel

Lungime par : lung
Talie : mica
Agresivitate : Deloc agresiv
Familia : Cu copii < 5 ani
Relatia cu alte animale : Am si alte animale de companie
Spatiu : Apartament

King Charles Spaniel este membru al grupei cainilor de agrement (toy group). King Charles spaniel-ul, numit de asemenea si English toy spaniel, este adesea confundat cu Cavalier King Charles spaniel. King Charles spaniel-ul este la fel de adorabil si afectuos ca si Cavalier-ul, iar diferenta cea mai evidenta este forma capului si scurtimea botului.

 


Istoricul si originea


Cainii tip spaniel au fost parte din vietile de secole. Unii sunt de talie mare, iar altii de talie mica. Goblenurile si picturile din jurul anilor 1400 infatisau caini de talie mica, similari spaniel-ilor. King Charles spaniel-ul, cunoscut de asemenea si ca English Toy spaniel, este unul dintre acesti indragiti spaniel-i. Desi a fost asociat cu regele Charles II, aceasta rasa era cunoscuta in Anglia si Scotia cu cel putin o suta de ani inainte de domnia sa. Dar, datorita devotamentului regelui fata de aceasta rasa, King Charles spaniel-ul a devenit foarte popular si renumit.


In perioada domniei regelui Charles, rasa semana mai mult cu Cavalier-ul de astazi. De-a lungul timpului, crescatorii au inceput sa-i modifice aspectul exterior pana l-au adus la infatisarea pe care noi o stim astazi, cu capul conic si botul scurt.


In Statele Unite, rasa este cunoscuta ca English toy spaniel. In alte parti ale lumii, el este cunoscut sub numele de King Charles spaniel, nefiind confundat cu Cavalier King Charles spaniel.


King Charles spaniel-ul a fost recunoscut de catre American Kennel Club in 1886 ca membru al grupei cainilor de agrement (toy group).


Aspectul exterior si dimensiunile


King Charles spaniel-ul este un caine de talie mica, dragalas, cu un cap conic, ochi mari si expresivi si un bot scurt. Urechile sunt lungi si lasate pe langa cap, atarnande. Coada este, in general, scurtata. Blana King Charles spaniel-ului este matasoasa si lunga, formand in anumite regiuni niste zulufi.


King Charles spaniel-ul este adesea confundat cu Cavalier King Charles spaniel-ul, desi intre ei exista cateva diferente evidente. Cavalier-ul este mai lung, mai robust si mai inalt. Nasul Cavalier-ului este mai lung, la fel ca si coada.


King Charles spaniel-ul se gaseste in patru varietati de culoare, omogene sau neomogene. Varietatile neomogene sunt reprezentate de tipul Blenheim si tipul Prince Charles. Varietatea Prince Charles este alb cu pete negre si cafenii (tricolor), iar varietatea Blenheim este alb cu pere roscate.


Varietatile omogene, sunt denumite King Charles si ruby. Varietatea King Charles este neagra cu pete cafenii, iar varietatea ruby este un rosu mahon.The adult English toy spaniel is approximately 10 inches tall at the shoulder and weighs between 9 to 15 pounds.


Personalitatea


King Charles spaniel-ul este o rasa miniaturala, dragalasa si afectuoasa. Este un companion nativ, nedesprinzandu-se niciodata de stapanul sau, cu temperamentul unui extrovertit. Acest caine poate fi foarte vivace si uneori, chiar galagios. Acestei rase nu-i place sa-si petreaca timpul singur, cautand intotdeauna compania stapanului sau sau a altor caini.


 


Relatiile cu familia si casa


King Charles spaniel-ul adora sa fie rasfatat si savureaza traiul in casa. Datorita taliei lor mici, aceasta rasa este multumita sa traiasca intr-un apartament daca-i este asigurat un timp si un volum de miscare adecvat. Este o rasa care se preteaza unui proprietar in etate. Chiar daca este o rasa delicata si afectuoasa, King Charles spaniel-ul nu are rabdarea de a tolera copiii rautaciosi care ar indrazni sa-l necajeasca. Socializarea timpurie si educatia de supunere sunt importante pentru formarea unui membru indragit al familiei.


 


Dresajul


King Charles spaniel-ul este un caine inteligent si energic. Invata repede si pot fi deprinsi si instruiti in agilitate si arta vanatorii, printre alte lucruri. Unii pot fi dificil de invatati sa mearga in lesa si sa-si faca necesitatile afara.


 


Aspecte particulare


King Charles spaniel-ul, ca si in cazul altor caini cu botul scurt, nu tolereaza prea bine mediile cu umiditate crescuta. Perierea si pieptanarea saptamanala este absolut necesara pentru a preveni incurcarea si matuirea blanii. O atentie suplimentara trebuie acordata parului dinapoia urechilor.


 


Boli si afectiuni curente


Valvulopatia cronica este o tulburare a valvulelor cordului. Aceasta are ca rezultat insuficienta cardiaca congestive. Luxatia patelei este o tulburare care afecteaza rotula (patela). Glaucomul si herniile ombilicale se produc de asemenea. In completare, desi acestea nu se intalnesc la fel de frecvent, urmatoarele afectiuni au fost de asemenea, semnalate: Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave. Maladia Legg-Calve Perthes reprezinta o afectiune a articulatiilor soldului care duce la schiopatura. Discopatia intervertebrala este o afectiune ce implica discurile vertebrale situate intre vertebre. Cainii afectati prezinta durere. In cazuri grave, severe se poate produce paralizia membrelor posterioare. Hidrocefalia este o tulburare in care lichidul cefalorahidian in exces se acumuleaza in jurul creierului determinand aparitia tulburarilor neurologice. Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se dezvolta intre varsta de 2-5 ani. Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp de pierderea vederii. Criptorhidismul este o tulburare reprezentata de lipsa coborarii unui sau ambelor testicule in scrotum. Durata medie de viata a King Charles Spaniel-ului este de 10-12 ani.

 

Sondaj

Culoarea calului!
 
 

Rase Animale

Puli

Puli

  Istoricul si originea Puli (la plural pulik) nu este numai un caine de rasa cu aspect interesant, dar, de asemenea, are si o istorie interesanta. Se crede ca la sfarsitul secolului al IX-lea, cand maghiarii au ajuns in Ungaria, si-au adus cu ei si cainii ciobanesti. Acesti caini, care au venit in