Animale.ro

Ciobanesc German

Lungime par : mediu
Talie : mare
Agresivitate : Foarte agresiv
Familia : Cu copii < 5 ani
Relatia cu alte animale : Am si alte animale de companie
Spatiu : Apartament

Istoric si origine


Rasa Ciobanescului German este relativ recent. Crearea si reproducerea ei a inceput in sec. XIX in Germania. In Germania existau mai multe tipuri de caini ciobanesti , dar nici unul dintre aceste tipuri nu erau recunoscute oficial. In anul 1890, capitanul Max von Stephanitz, un tanar ofiter al cavaleriei germane, a decis sa formeze p rasa nationala de caini ciobanesti. Max von Stephanitz era o persoana educata, foarte atasat de cainii sai si care le aprecia abilitatile lor practice. El este recunoscut ca si parinte fondator al acestei rase. Data de 3 aprilie 1899 se considera a fi “ ziua de nastere†a Ciobanescului German. In acea yi, max von Stephanitz a cumparat un caine de turma de la o expozitie de caini.Numele cainelui era Hektor Linksrhein (mai tarziu el a fost numit Horand von Grafrath) si el a devenit stramosul Ciobanescului German de azi, si primul exemplar inregistrat in registrul genealogic al rasei. Horand von Grafrath a castigat primul concurs pentru Ciobanescul German , organizat de Max von Stephanitz. Tot el a intemeiat Organizatia Crescatorilor de Ciobanesc German, al carui prim presedinte a si fost numit. Astfel, eforturile sale nu au fost zadarnice, deoarece, curand, rasa a devenit foarte populara. Exemplarele rasei s-au dovedit a fi foarte usor adaptabili unor operatiuni si misiuni foarte diverse.Ciobanescul german se foloseste foarte mult in politie si in armata. Totodata, exemplarele rasei si-au castigat si reputatia de foarte buni companioni de familie . Ciobanestii germani au fost primii caini utilizati ca si caini ghizi pentru orbi.


Aspect exterior si dimensiuni Capul are forma triunghiulara si trebuie sa fie proportional cu corpul, in lungime de aproximativ 40% din inaltimea la greaban fara sa fie butucanos sau prea alungit. Vazuta din fata sau din lateral, fruntea trebuie sa fie doar usor arcuita. Botul este dreptunghiular, cu maxilarele puternice si bine dezvoltate. Linia superioara a botului este dreapta - formele convexe sau concave nu sunt de dorit. Buzele sunt ferme si stranse pe maxilar si trebuie sa fie de culoare inchisa. Trufa trebuie sa fie neagra. Dentitia trebuie sa fie sanatoasa, puternica si completa (42 de dinti). Muscatura trebuie sa fie in foarfeca: suprafata exterioara a incisivilor de pe maxilarul inferior trebuie sa alunece pe langa suprafata interioara a incisivilor de pe maxilarul superior. Prognatismul inferior sau prognatismul superior sunt defecte, la fel si spatiile dintre dinti. Muscatura in cleste reprezinta un defect. Falcile trebuie sa fie bine dezvoltate astfel incat dintii sa poata avea radacini bine dezvoltate. Ochii sunt de dimensiune medie, migdalati, usor oblici si nu trebuie sa fie exoftalmici. Culoarea ochilor trebuie sa fie cat mai inchisa posibil. Ochii de culoare deschisa nu sunt de dorit deoarece reduc expresivitatea cainelui.


Urechile sunt de dimensiune medie, late la baza si inserate sus. Sunt purtate vertical si cu fata (deschizatura) inspre inainte. Varfurile urechilor nu trebuie sa fie inclinate una spre cealalta. Urechile cupate sau corectate si urechile atarnande reprezinta defecte. Urechile purtate pe spate atunci cand cainele este in miscare nu reprezinta un defect. Gatul trebuie sa fie puternic, cu musculatura dezvoltata, cu pielea intinsa pe muschi,.Gatul este purtat sus intr-un unghi de aproximativ 45 de grade fata de orizontala. Trunchiul Linia superioara porneste de la baza gatului si continua peste greabanul lung si inalt si peste spatele drept pana la crupa usor inclinata, fara vreo intrerupere vizibila. Spatele este moderat de lung, ferm, puternic, cu musculatura bine dezvoltata. Crupa trebuie sa fie lunga si usor inclinata ,linia superioara mergand continuandu-se fara intrerupere pana la punctul de insertie al cozii. Pieptul trebuie sa fie potrivit de lat. Adancimea pieptului trebuie sa fie aproximativ 45-48% din inaltimea la greaban. Coastele trebuie sa fie usor rotunjite. Atat coastele prea rotunjite (in forma de butoi) cat si coastele plate reprezinta defecte. Coada trebuie sa ajunga cel putin pana la jaret dar fara sa depaseasca jumatatea jaretului. Parul de pe coada este mai lung pe partea interioara a cozii. Coada este purtata lasata in jos, formand o curba usoara, dar cand cainele este atent sau cand este in miscare este purtata sus. Chiar si atunci insa, nu trebuie sa depaseasca linia verticala. Corectiile clinice (chirurgicale) ale cozii nu sunt admise. Membre Trenul anterior Picioarele dinn fata trebuie sa fie drepte, indiferent de directia din care sunt privite. Omoplatul si partea superioara a piciorului sunt de lungime egala si sunt atasate la corpul cainelui prin muschi puternici. Unghiul facut de omoplat si de partea superioara a piciorului este, ideal, de 90 de grade dar de obicei este de 110 grade. Coatele nu trebuie sa fie intoarsa nici catre inauntru nici catre in afara, atat in pozitie de repaus cat si in miscare. Extremitatile membrelor trebuie sa fie drepte si perfect paralele, uscative, si cumusculatura dezvoltata. Ultimul segment de jos al piciorului, inaintea labei, trebuie sa fie de aproximativ 1/3 din picior si pozitionat la un unghi de circa 20 pana la 22 de grade fata de picior. Un picior mai rigid (cu un unghi de mai mult de 22 grade) cat si un picior slab (cu mai putin de 20 grade) influenteaza abilitatile de lucru ale cainelui, in mod special rezistenta lui la efort.


Trenul posterior


Picioarele din spate sunt plasate usor inspre inapoi. Vazute din spate, ele trebuie sa fie paralele.Tibia trebuie sa formeze cu femurul un unghi de aproximativ 120 grade, astfel incat partea de jos a piciorului, de sub incheietura, este perpendiculara pe pamant. Labele Sunt relativ rotunde, scurte, cu forma stransa si arcuite. Pernutele sunt foarte tari dar nu crapate. Unghiile sunt scurte, tari si de culoare inchisa. Miscarea Ciobanescul German este un caine de trap. De aceea, membrele trebuie sa fie de aceeasi lungime si proportiile (angulatiile) trebuie sa fie de asa natura incat actiunea de impingere a picioarelor din spate sa faca pereche buna cu actiunea trenului anterior, astfel incat linia superioara sa nu se schimbe prea mult in timpul miscarii la trap. Orice tendinta de supra-angulare a picioarelor din spate diminueaza viteza si rezistenta cainelui la efort. Proportiile corecta intre lungime, inaltime si lungimea corespunzatoare a oaselor picioarelor are ca rezultat o miscare ce ii permite cainelui sa se miste aproape de pamant si sa acopere o distanta cat mai mare cu un numar cat mai mic de pasi, dand impresia ca se misca la trap aproape fara efort. Roba Roba corecta a Ciobanescului German este formata din par aspru si mai lung, sub care exista un "sub-par". Parul aspru de la suprafata trebuie sa fie cat mai des posibil si sa fie lipit de corp. Parul este mai scurt pe cap (inclusiv pe urechi), pe partea din fata picioarelor, pe labe si pe degete, dar trebuie sa fie mai lung si mai des pe gat si pe ceafa. Parul creste mai lung pe spate si pe partile de sus ale picioarelor.


Culoarea Culoarea poate fi:neagra, cu marcaje regulate de bej, maro, bej-galbui pana la gri deschis, negru solid, gri cu pete mai inchise, cu sa neagra si masca. Marcaje albe mici pe piept sau o culoare foarte deschisa pe partea din interior a picioarelor sunt permise dar nu sunt de dorit. Nasul trebuie sa fie negru indiferent de culoarea robei.Cainii fara masca sau masca putin definita, cu ochi galbeni sau de culoare deschisa, cu marcaje de culoare deschisa pe piept sau pe interiorul picioarelor, cu unghii albe, cu varful cozii rosu sau cu culori deschise si spalacite sunt considerati ca avand prea putin pigment. Sub-parul este intotdeauna gri-deschis.Cainii albi nu sunt acceptati. Inaltime si greutate


Masculi: Inaltime al greaban: 60cm pana la 65cm


Greutate: 30Kg pana la 40Kg


Femele: Inaltime al greaban: 55cm pana la 60cm


Greutate: 22Kg pana la 32Kg


Masculii trebuie sa aiba ambele testicule normal dezvoltate si coborate in scrot.


Defecte


Toate abaterile de la regulile de mai sus trebuie sa fie privite ca defecte si vor fi evaluate in functie de marimea deviatiei. Sunt considerate defecte grave: orice trasatura mentionata in standard care ar afecta capacitatile de lucru ale cainelui.


Urechile cu defect, cum ar fi urechile atarnande, urechile prea departate, urechi moi sau urechi purtate altfel decat este mentionat in standard. Pigmentatie pala, culoare "albastra", albinismul (lipsa completa a pigmentatiei, de ex. nasul roz), si cainii complet albi (alb aproape pur dar cu nas negru). Lipsa de substanta, de fermitate a musculaturii in general. Defecte ale danturii: toate deviatiile de la muscatura in foarfeca si de la formula dentara, altele decat acele defecte mentionate la rubrica "excludere de la reproducere" Excludere de la reproducere


a) Temperament slab, nervos sau prea usor irascibil


b) Cainii diagnosticati cu displazie de sold


c) Monorhidie sau criptorhidie, sau testicule prea mici


d) Caini cu abateri grave ale urechilor sau cozii


e) Caini cu constitutie slaba, firavi


f) Caini cu urmatoarele defecte de dentitie a. un P3 si inca un dinteb. un caninc. un P4d. un M1 si M2e. 3 sau mai multi dinti lipsa


g) cainii cu urmatoarele defecte ale muscaturii: a. Prognatism inferior mai mare de 2mmb. Prognatism superiorc. Muscatura in cleste


h) Caini cu abateri de mai mult de 1cm peste sau sub limitele admise de standard


i) Cainii albinosi


j) cainii cu roba alba (chiar daca au unghii si ochi inchisi la culoare)


k) Par prea lung, prea moale sau care nu sta strans pe corp si pe sub-par; smocuri de par lung pe urechi si pe picioare, pe coada sau pe burta.


l) Roba cu par lung si moale, fara sub-par, adesea cu carare pe spate, cu smocuri de par pe urechi, pe picioare si pe coada.


Personalitate


Ciobanescul German este un caine foarte inteligent, agil, loial, increzator, foarte protector cu casa si teritoriul sau. Ei sunt neinfricati, dar nu ostili. Acesti caini sunt foarte activi, invata repede si le plac foarte mult provocarile si antrenamentele. Diferitele linii ale ciobanescului german difera nu numai din punct de vedere al aspectului fizic, ci si al temperamentului , personalitatii si abilitatilor practice. Cainii din liniile utilitare, de lucru, au o foarte mare energie si au fost crescuti pentru a avea o inclinatie nativa spre protectie, luarea urmei si supunere. Ei au fost creati in primul rand pentru un temperament echilibrat, capacitate de munca si inteligenta. Acesti caini pot fi si animale de companie, dar vor fi nefericiti daca nu vor fi supusi unui exercitiu fizic zilnic, sau daca nu vor fi dresati si antrenati sa faca anumite activitati. Multi dintre acesti caini au populat adaposturile de caini din America de Nord, datorita tendintelor distructive pe care le-au dezvoltat, din caua dresajului necorespunzator. Liniile Germane si Est –Europene tind sa fie mai compacti, cu botul mai scurt , pieptul mai musculos, fiind tipici pentru tipul de lucru. Liniile Nord-Americane tind sa fie mai lungi, cu o crupa si spate mai lung, talie mai inalta si ideali ca si companioni. Ei nu au nevoie de un stimulent continuu , care sa previna plictisirea lor sau dezvoltarea comportamentelor distructive


Relatiile cu familia si casa


Ciobanescul German poseda o loialitate si un atasament emotional fata de proprietar, care sunt greu de atins de alte rase. Este un companion si un prieten perfect pentru toti membrii familiei, dezvoltand, cum spuneam, un atasament profund fata de acestia.


Dresajul


Ciobanescul German trebuie dresat si socializat de la o varsta timpurie . Sunt in general foarte sociabili si au nevoie de multa atentie. Se adapteaza bine la viata de apartament, daca beneficiaza de suficient exercitiu fizic. Deoarece sunt dornici de a face pe plac omului, sunt caini usor de dresat , realizand cu succes atat dresajul de supunere cat si cel de protectie. Ciobanescul German este un caine foarte des folosit in activitati militare, de salvare, de politie sau de paza. De asemenea sunt folositi in asistenta, ca si caini ghizi, totusi , nu atat de mult ca si Labradorii sau Golden Retrieverii


Aspecte particulare


Ciobanescul German este un caine cu o muscatura puternica, dinti puternici, dar , datorita supunerii sale, poate fi dresat sa atace si sa elibereze la comanda. Ciobanescul German nu este agresiv, iar exemplarele care apar cu o agresivitate mare, o datoreaza dresajului defectuos, sau originii indoielnice. Ca exemplare reproducatoare, nu sunt admise decat animalele cu un sistem nervos foarte echilibrat, care se preteaza usor la dresajul de supunere si cel de protectie. Exemplarele agresive sunt excluse de la reproductie. Scopul principal al crearii rasei a fost, dupa cum o arata si numele, acela de a pazi si aduna turmele de animale, dar multi oameni sunt surprinsi de acest nume, de “ciobanescâ€, deoarece, acest caine este mai prezent in activitatile de paza, protectie, ghid, animal de companie , decat in cea de pazit turmele.


Boli si afectiuni curente


Ca si alte rase de talie mare, si Ciobanescul German este afectat de displazia de sold sau de cea de umar . Alte afectiuni care mai pot aparea sun Boala von Willebrand , precum si diferite alergii cu manifestare cutanata. De asemenea sunt predispusi dilatatiei si torsiunii gastrice, fiind o rasa cu toracele adanc. Au o medie a longevitatii de 10-13 ani.

 

Sondaj

Ce ar fi daca animalele abandonate,ranite sau neingrijite sa nu mai fie asa?
 
 

Rase Animale

Bichon Maltez

Bichon Maltez

Blana Bichon-ului Maltez necesita o ingrijire zilnica. Rasa de caine maltez prezinta o istorie lunga si deosebita. Fiind membru cu aspectul cel mai frapant al grupei raselor de jucarie, roba lor alba, lunga, atarnanda este posibil sa fi fost motivul pentru care a devenit favoritul Reginei Elizabeth