Animale.ro

Toxoplasmoza

17 Mai 2007 -

Q: Ce reprezinta infectia cu parazitul protozoar intracelular? Si care ar fii semnele acestei afectiuni?

A: Toxoplasmoza este o boala data de un protozoar intracelular, ce infecteaza aproape toate animalele cu sange cald, felinele fiind gazda definitiva, toate celelalte mamiferele fiind gazde intermediare.

Pentru adultii sanatosi din punct de vedere imunitar infectia cu acest parazit nu prezinta mare importanta, majoritatea cazurilor de infectie cu T. gondii fiind asimptomatice. Raspandita pe tot globul, infectia cu toxoplasmoza poate fi intalnita la peste 30% dintre feline, la om procentul ajungand la 50 %.

Infectia se datoreaza ingerarii de tesuturi cu chisti sau oochisti, si se raspandesc in organism in spatiul extraintestinal prin limfa sau prin sange, localizandu-se si creeind focare de necroza la nivel tisular, in special la nivel ocular, cardiac si SNC. In exprimarea sa clinica, severitatea semnelor difera functie de localizarea si gradul de distructie date de chistii tisulari. Infectiile cronice, nu se manifesta clinic ele debutand doar in momente de imunosupresie ce permit infectiei sa prolifereze.

Boala se exprima clinic multisistemic, dar cel mai frecvent (cca 80%) la feline se manifesta cu inflamatii intraoculare.

Ca si semne ale bolii se potintalni letargia, anorexia, pierderea in greutate, probleme respiratorii si oculare, semne neurologice (ataxie, tremuraturi, pareze si paralizii) si digestive (vome, diaree, durere abdominala).

Puii nou nascuti de obicei nu supravietuiesc pana la varsta intarcarii, iar cei care trec de acesta varsta sufera de anorexie, inflamarea si necroza plamanului, icter hepatic si ascita. Prognosticul in cazul adultilor este rezervat iar in cazul puilor este grav. Diagnosticarea se face prin examene hematologice si citologice precum si prin examenul fecalelor, desi se gaseste rar in fecale in afara evolutiilor acute.

Tratamentul se face cu clindamicin si sulfadiazina precum si prednison picaturi in cazul leziunilor oculare, dar rezultatele nu sunt garantate, multi pacienti neraspunzand la tratament.Tratamentul se face sub stricta supraveghere medicala, efectuandu-se seturi de analize periodic intrucat medicatia poate determina probleme ca voma, diareea, anemia si scaderea numarului leucocitelor si trombocitelor.

Cel mai bun lucru insa este prevenirea infestarii prin eliminarea din alimentatie a carnii si preparatelor din carne cruda, precum si prevenirea vanatorii pasarilor si soarecilor. De asemenea restrictionarea contactului cu animale susceptibile de a fi infestate.

O mare problema o constituie infectia cu toxoplasma la femeia gravida, aceasta putand determina efecte dintre cele mai grave, de la avort sau moarte neonatala, pana la copii cu retard mintal sau probleme neuro-motorii, orbire sau surditate. Prevenirea infectiei la om se face prin pastrarea unei igiene stricte, spalarea mainilor, legumelor si fructelor inainte de a fi consumate, scoaterea din alimentatie a carnurilor crude sau care nu au fost gatite la minim 71 grade Celsius. De asemenea, femeile gravide nu trebuie sa adopte pisici fara stapan, sa se fereasca de a manipula fecalele pisicilor si sa izoleze pisicile de mediul exterior pe perioada sarcinii.

Sondaj

Cum ati sa fie animalul vostru de companie!